ماجرا از همان روز اول شروع میشود. همان روزی که مدام از خودتان میپرسید «آیا گریهاش بخاطر کم بودن شیر من است؟»! نگرانی از گرسنه ماندن نوزاد یا نرسیدن مواد ضروری به بدنش تمامی ندارد. اما ما میخواهیم با گفتن چند جمله، این فکر و خیالها را تمام کنیم. در این مطلب، از تغذیه کودک تا ۶ ماهگی با شما صحبت میکنیم.
تغذیه کودک تا ۶ ماهگی
تولد تا ۴ ماهگی
در این ماهها، شیر مادر (یا شیر خشک به تجویز پزشک) تنها غذای کودک است. خشک نماندن پوشک کودکتان در طول روز به شما میگوید که شیر کافی را دریافت کرده یا نه. اگر نوزادتان در فاصله ۰ تا ۴ ماهگی، حداقل ۶ بار در روز ادرار کرد، جایی برای نگرانی در مورد میزان شیری که میل میکند وجود نخواهد داشت.
تغذیه کودک تا ۶ ماهگی آداب خودش را دارد. یک قانون مهم که نباید از آن سرپیچی کنید، این است که در چهار ماه ابتدایی، هرگز به نوزادتان غذای جامد یا میوه ندهید. دستگاه گوارش او هنوز آنقدر کامل نشده که بتواند چیزی جز شیر را هضم کند و حتی آب دادن به نوزادان، مگر با دستور پزشک در شرایط خاص، ممنوع است.
۴ تا ۶ ماهگی


از ۴ ماهگی، کودکتان امتحان کردن طعمهای جدید را شروع میکند. دستگاه گوارش او کمی کاملتر شده و میتواند لعاب روی برنج را هضم کند؛ اما از یاد نبرید که نباید بخاطر دادن این غذاهای کمکی به او، میزان شیر مصرفیاش را کم کنید. غذای اصلی او تا ۶ ماهگی، همچنان شیر مادر یا شیر خشک خواهد بود.
کودک شما حالا میتواند دهانش را برای قاشق باز کند اما در روزهای اول، ممکن است به دلیل نداشتن مهارت کافی، موفق به خوردن غذاهایی که با قاشق به او میدهید نشود. صبوری کنید و چند روز برای آشنا شدن با این روش غذا خوردن به او فرصت دهید.
در اولین هفته، با او لعاب برنج بدهید اما مراقب باشید که غلیظ نشده باشد. در صورتی که فرزندتان به این ترکیب حساسیتی نشان نداد، در هفته بعد فرنی آرد برنج را امتحان کنید و یک هفته بعد، تغذیه او با حریره بادام را شروع کنید.
غلات پرک شده و جوی دو سر را هم میتوانید آرام آرام به غذای او اضافه کنید. به کودک ۵ ماهه میتوانید برنج قهوهای هم بدهید؛ به شرط آنکه خوب پخته شده باشد.
سیب زمینی، هویج، کدو، کدو تنبل، شلغم و آواکادو از جمله سبزیجاتی هستند که میتوانید به صورت پوره آنها را آماده کرده و آرام آرام تاثیرشان را بر بدن کودکتان امتحان کنید.
نکات مهم تغذیه کودک تا ۶ ماهگی
در چهار ماه ابتدایی، تنها غذایی که کودکتان مجاز به خوردنش است شیر مادر یا شیر خشک است و این یکی از مهمترین نکاتی است که در مورد تغذیه کودک تا ۶ ماهگی باید بدانید.
بعد از چهار ماهگی، مواد غذایی را به ترتیب گفته شده به کودک بدهید و هیچ وقت دو ماده جدید را همزمان به غذای او اضافه نکنید. چراکه هم هضم مواد برایش سخت میشود و هم ممکن است به یکی از مواد حساسیت داشته باشد و شما با ترکیب کردن مواد غذایی متعدد از این حساسیت بیخبر بمانید.
واکنشهای کودکتان در ۴۸ ساعت بعد از خوردن غذای تازه، به شما میگوید که آیا با این ماده غذایی احساس راحتی کرده یا نه. برای دادن غذای کمکی به کودک عجله نکنید. شما بعد از شش ماهگی میتوانید او را از فواید غذاهای غنیشده کودک بهرهمند کنید.
اگر کودکتان برای خوردن یک ماده غذایی مقاومت کرد، یک هفته بعد دوباره آن را امتحان کنید. ذائقه کودکان در این ماهها، به سرعت تغییر میکند و قانون ثابتی برای دوست داشتن یا نداشتن یک خوراکی ندارند.
یکی از اصول مهم تغذیه کودک تا ۶ ماهگی این است: هرگز به کودک در این ماهها غذای سرخ شده ندهید.
به غذای کودک شکر و نمک اضافه نکنید. چراکه نه تنها ذائقه او را تغییر میدهند، بلکه تعادل بدنش را هم برهم میزنند.