درست است که هنوز هم غذای اصلی کودکتان شیر است اما در این ماهها میتواند غذاهای سادهای را بخورد و اشتیاقش به امتحان کردن طعمهای تازه شما را سر ذوق میآورد. اما بعید نیست که هیجان آماده کردن یک بشقاب غذای انگشتی رنگارنگ و شروع غذای کمکی ، این روزها با کمی نگرانی همراه شود. اگر کودکتان بدغذا باشد یا اینکه با وجود خوشغذاییاش خوب وزن نگیرد، عذاب وجدان جایش را به ذوق میدهد و باقی ماندن غذا در بشقاب کودک، به یک کابوس بزرگ تبدیل میشود.
برای اینکه فاصله شش ماهگی تا یکسالگی فرزندتان را با نگرانی کمتری پشت سر بگذارید، باید از میزان غذا و مواد مغذی که در هر وعده به آن نیاز دارد باخبر باشید. در ادامه این مطلب، ما فوت و فن برنامه ریزی برای شروع غذای کمکی و تغذیه مناسب کودک در این دوره از رشد را با شما درمیان میگذاریم.
شروع غذای کمکی در شش تا هشت ماهگی
همچنان شیر مادر یا شیرخشک، غذای اصلی کودک است اما حجم غذاهای کمکی از شش ماهگی، آرام آرام بیشتر میشود.
- میتوانید سیب، هلو، گلابی، شلیل یا موز را پوره کنید و در میوهخوری مخصوص کودکان بریزید تا طعمشان را بچشد. میوه دادن به این روش، نگرانی از پریدن میوه در گلوی کودکان را از بین میبرد.
- شما میتوانید سبزیجاتی مثل هویج یا سیبزمینی را خیلی خوب بپزید و به او بدهید. در کنار آنها، میتوانید برای کودکتان پوره لوبیا، نخودفرنگی، نخود و عدس را هم درست کنید.
- حالا آرام آرام نوبت پروتئین گوشت میرسد. از آب گوشت و مرغ شروع کنید. سعی کنید گوشت و مرغ را حسابی بپزید تا آب غلیظی در قابلمه بماند. سپس آب را از صافی رد کنید و به غذای کودکتان اضافه کنید.
جو دو سر و جو پرک، از غلات مجاز برای کودکان در این سن هستند.
کودک شما از هشت تا ۱۰ ماهگی باید در هر روز علاوه بر شیر:
- در ابتدا به او یک قاشق چایخوری میوه بدهید و به تدریج این میزان را به دو تا سه قاشق غذاخوری در روز برسانید. عجله نکنید. شما دو ماه برای افزایش این میزان وقت دارید.
- سبزیجات پخته را هم از یک قاشق چایخوری شروع کنید و به تدریج به دو تا سه قاشق غذاخوری در روز برسانید.
- غلات را از سه قاشق غذاخوری شروع کنید و این میزان را به چند وعده در روز تقسیم کنید. در پایان هشت ماهگی کودکتان میتواند ۹ قاشق غذا خوری غلات در طول روز بخورد.
مراقب باشید که بیش از اندازه به فرزندتان غذا ندهید. این کار میل او به شیر خوردن را کم میکند و مشکلات متعددی را برایتان ایجاد میکند. بهتر است برنامه غذایی او را هر روز روی کاغذ بنویسید تا در صورت نشان دادن واکنش آلرژیک، بتوانید ماده آلرژیزا را حدس بزنید.


تغذیه کودکان در ۸ تا ۱۰ ماهگی
حالا که شروع غذای کمکی را جدی گرفتهاید و میدانید که کودکتان برای خوردن غذاهای نسبتا جامد و انگشتی آماده است، نباید شیر را از غذای او حذف کنید. او هنوز به این ماده غذایی ضروری نیاز دارد. در این دوره شما میتوانید جای بیشتری را برای میوهها و سبزیجات ضروری در رژیم او باز کنید و با توجه به فهرستی که در اختیارتان قرار دادهایم، از میان این میوهها گزینههای مناسب برای کودکتان را انتخاب کنید.
- میوه و سبزیجاتی که پیش از این معرفی کردیم را همچنان میتوانید به او بدهید. میتوانید در هفته دو بار به فرزندتان تخممرغ بدهید. تصور نکنید که فرزندتان قرار است یک تخم مرغ کامل را بخورد. مثل دوره غذایی قبلی، آرام آرام سهم ماده غذایی تازه را زیاد کنید.
- حالا فرزندتان علاوه بر جو، میتواند گندم را هم امتحان کند. او در این سن توان خوردن ترکیبی از غلات را هم دارد.
کودک شما از ۸ تا ۱۰ ماهگی باید در هر روز علاوه بر شیر:
- یک چهارم تا نصف فنجات غلات غنی شده با آهن بخورد.
- سه چهارم تا یک فنجان میوه بخورد.
- سه چهارم تا یک فنجان سبزیجات بخورد.
- سه تا چهار قاشق غذاخوری پروتئین بخورد.
شما برای زیاد کردن حجم غذای او دو ماه وقت دارید و میتوانید آرام آرام خوراکیهایی که به وزنگیری کودک کمک میکنند را به غذای او اضافه کنید. پس از ابتدا بیشترین میزان توصیه شده را به خورد فرزندتان ندهید. کودک شما حالا میتواند مواد غذایی گفته شده را هضم کند اما توان هضم مواد غذایی زیاد را هنوز ندارد و ممکن است بخاطر درد دل، معده یا ناتوانی در دفع، آزرده شود.
تغذیه کودکان در ۱۰ تا ۱۲ ماهگی
غذای فرزندتان را از حالت آبکی و له شده در بیاورید و آن را کمی سفتتر کنید. فرزندتان احتمالا چند دندان در آورده در این سن به راحتی از قاشق استفاده میکند. اما تصور نکنید که این آمادگی، مجوزی برای حذف شیر از تغذیه کودک در روز اوست.
- فرزند شما در این ماهها علاوه بر شیر، میتواند پنیر پاستوریزه و ماست را هم بخورد. اما قطعا نمیتوانید چنین خوراکیهایی را در حجم بالا به او بدهید.
- میتوانید میوههایی مثل را با پشت چنگار له کنید تا کاملا یکدست نباشند.
- سبزیجات را نرم کنید و خوب بپزید اما دیگر آنها را کاملا له نکنید.
- میتوانید به او ماهی بدون تیغ هم بدهید. اما به شرط آنکه با غذاساز خوب له شده باشد.
کودک شما از هشت تا ۱۰ ماهگی باید در هر روز علاوه بر شیر:
- یک چهارم تا نصف فنجان غلات غنیشده با آهن بخورد.
- سه چهارم تا یک فنجان میوه بخورد.
- یک هشتم تا یک چهارم فنجان غذای ترکیبی بخورد.
- سه تا چهار قاشق غذاخوری پروتئین بخورد.
برای دادن غذاهای تازه به کودکتان، عجله نکنید. میتوانید هر دو یا سه روز یکبار او را با طعم جدیدی آشنا کنید. شروع غذای کمکی اگر درست انجام نشود، میتواند شما را به دردسر بیندازد.