جدال میان گیاهخواران و گوشتخوارها تمامی ندارد. از یک سو گیاهخواران میگویند رژیم غذایی وگان سلامت را به جسم و روانشان برگردانده و بخاطر همین حاضر نیستند هیچ ترکیب حیوانی را به سفرهشان بیاورند؛ از سوی دیگر گوشتخوارها میگویند که یک الگوی غذایی، بدون ترکیبات حیوانی نمیتواند به همه نیازهای بدن پاسخ دهد.
ما در این مطلب، قصد نداریم به جدالپایان ناپذیر میان گوشتخوارها و وگانها دامن بزنیم. بلکه میخواهیم شما را با حقایقی آشنا کنیم که پژوهشگران در مورد رژیم غذایی وگان فاش کردهاند.
اگر طرفدار رژیم غذایی وگان باشید و هر نوع ترکیب حیوانی را از غذایتان حذف کنید، بدن شما مستعد دچار شدن به کمبودهای متعدد غذایی خواهد بود. کمبودهایی که شاید برای جبرانشان مجبور به مصرف شیر یا گوشت نباشید، اما باید با کمک مکملهای دارویی تایید شده و زیر نظر پزشکی که در جریان الگوی تغذیهای شماست، آنها را جبران کنید.
آهن
فقر آهن، یکی از شایعترین کمبودهای بدن در سراسر جهان است و گرچه ممکن است به دلیل ابتلا به برخی بیماریها ایجاد شود، اما در اغلب موارد، ناشی از کمبودهای غذایی است. رژیم غذایی وگان شما در معرض ابتلا به فقر آهن قرار میدهد. پس اگر از رژیمهای گیاهخواری پیروی میکنید، بهتر است بهطور مرتب با انجام آزمایشها، سطح آهن بدنتان را بسنجید و در صورت دچار بودن به کمبود آن، برای دریافت این ماده معدنی از طریق مکملهای دارویی اقدام کنید.
از سوی دیگر درحالیکه مصرف کلسیم حیوانی همراه با مواد غذایی حاوی آهن، جذب این ماده را محدود میکند، مصرف برخی از پروتئینهای گیاهی مثل سویا هم مانعی برای جذب این ماده معدنی به شمار میرود. به همین دلیل کسانی که از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی میکنند و سویا نقش پررنگی را در سفرهشان دارد، در بسیاری موارد دچار فقر آهن میشود.
یادتان نرود که مصرف ویتامین c بیشتر توان بدن را برای جذب آهن بالا میبرد و مصرف میزان زیادی چای، قهوه و نوشیدنیهای حاوی کافئین و مدر، احتمال گرفتار فقر آهن شدن را افزایش میدهد.
زینک یا روی
گیاهخوارانی که غذاهای دریایی را از رژیم روزانهشان حذف میکنند، اغلب دچار کمبود زینک میشوند. این ماده معدنی ضروری که در گوشت و تخممرغ هم یافت میشود، سلامت سیستم عصبی را حفظ کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
محققان میگویند که ۳۵ درصد وگانها گرفتار کمبود زینک هستند و برخی از پژوهشگران میگویند گیاهخواران، باید ۵۰ درصد بیشتر از گوشتخوارها زینک مصرف کنند.
با وجود این باید بدانید که همه طرفداران رژیم غذایی وگان گرفتار فقر زینک نمیشوند. غلات کامل، مغزها و سبزیجات هم میتوانند این ماده را به بدنتان برسانند و اگر بارهاست که در نتیجه آزمایشهایتان کمبود زینک را مشاهده میکنید، باید تخمه کدو بیشتری را در رژیم روزانهتان جای دهید و بیشتر سراغ مغزها و حبوبات بروید.
ویتامین B12
ویتامین B12 یک ماده ضروری برای حفظ سلامت مغز است و وضعیت گلبولهای قرمز خونتان را متعادل نگه میدارد. این ماده در ترکیبات حیوانی مثل گوشت، تخممرغ و لبنیات یافت میشود و گیاهخوارانی که هیچ یک از این ترکیبات حیوانی را به رژیم غذاییشان وارد نمیکنند، عموما به فقر ویتامین B12 دچار میشوند.
جالب اینجاست که کبد میتواند ویتامین B12 را در خود ذخیره کند؛ به همین دلیل این کمبود ممکن است تا مدتها بعد از شروع گیاهخواری، خود را آشکار نکند. گفته شده که میزان بسیار ناچیزی از این ویتامین را در قارچ، جلبک یا سبزیجات یافت میشود، اما مقدار آن به اندازهای نیست که حتی بخش قابل توجهی از نیاز بدن افراد به B12 را تامین کند.


ویتامین D
بهترین راه برای جذب ویتامین d مورد نیاز بدن، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید است. اما با توجه به مضرات اشعه فرابنفش خورشید، پزشکان دریافت همه نیاز بدن به این ویتامین با کمک اشعههای خورشید را به نفع سلامت شما نمیدانند.
متخصصان توصیه میکنند که با مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D، بخشی از نیاز بدنتان به این ویتامین را تامین کنید. چراکه اگر به بدنتان به اندازه کافی ویتامین D برسانید، خلق و خویتان بهبود مییابد، سیستم ایمنی بدنتان تقویت میشود و عضلاتتان قدرت میگیرد.
بد نیست بدانید که ماهی و فراوردههای لبنی، سرشار از این ویتامین هستند و اگر گیاهخوار باشید و در معرض نور خورشید هم قرار نداشته باشید، بعید نیست که به کمبود ویتامین D دچار شوید.
فراموش نکنید که کلسیم یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن است که کمبود آن زمینه را برای کاهش چگالی استخوانها فراهم میکند و با کاهش سطح ویتامین D بدن، زمینه برای فقر کلسیم هم فراهم میشود.
برخی از محققان از خطر ابتلای گیاهخواران و وگانها به کمبود کلسیم خبر میدهند و نسبت به کاهش تراکم استخوانهای این افراد ابراز نگرانی میکنند.
ید
ید، یک ماده معدنی ضروری برای ایجاد تعادل در فعالیت غده تیروئید است که مصرف بیش از حد کم یا بیش از حد زیاد آن، می تواند سلامت فرد را با خطرات جدی روبرو کند.
از آنجا که ید بیشتر در محصولات حیوانی یافت می شود، ۸۰ درصد وگانها و ۲۵ درصد گیاهخواران به کمبود ید دچار هستند. درحالیکه این کمبود در بدن افرادی که از منابع غذایی حیوانی هم تغذیه میکنند، تنها ۹ درصد است.
جالب اینجاست که همه طرفداران رژیم غذایی وگان به کمبود ید دچار نمیشوند. برخی از آنها بخاطر مصرف بیش از اندازه جلبک دریایی، سطوح غیرطبیعی و بالایی از ید را در بدنشان ذخیره میکنند.
رژیم غذایی وگان ممکن است شما را افسرده و ضعیف کند
کمبود ویتامینها و مواد معدنی گفته شده، تنها موضوعی نیست که وگانها باید نگرانش باشند. محققان میگویند که این افراد اغلب نیاز بدن خود به اسیدهای چرب غیراشباع و پروتئین را هم تامین نمیکنند.
مصرف ماهیهای چرب و روغن ماهی، فواید زیادی را به بدن ما میرساند. امگا ۳ از بدن ما در برابر بیماریهای قلبی، افسردگی و زوال عقل محافظت میکند. این درحالی است که وگانها، میزان کمی از این اسیدهای چرب مفید را به بدنشان میرسانند.
مطالعات زیادی نشان داده که در میان گیاهخواران، کمبود امگا۳ شایعتر است و به همین دلیل با وجود فواید زیاد مصرف غذاهای گیاهی، خطر دچار شدن آنها به بیماریهای قلبی و مغزی بالاتر است.
از سوی دیگر محققان به طرفداران رژیم غذایی وگان در مورد پایین بودن سطح پروتئین بدنشان هشدار میدهند. به گفته آنها پروتئینهای گیاهی، ارزش غذایی کمتری نسبت به پروتئینهای حیوانی دارند؛ به همین دلیل گیاهخواران و وگانها برای ساختن عضلات قدرتمند، اغلب نیازمند مصرف مکملها هستند.
کمبود پروتئین زمینه را برای سوء جذب مواد غذایی و احساس گیجی فراهم میکند و حتی میتواند مشکلاتی را برای کبد کسانی که پروتئین حیوانی مصرف نمیکنند ایجاد کند.
محققان سالهاست که در مورد تاثیرات رژیم غذایی وگان بر سلامت افراد مطالعه میکنند، اما آنها به دنبال نفی و انکار اثرات مثبت این رژیم نیستند. پژوهشگران میگویند شاید ذائقه و باورهای شما، میلتان به وگان بودن را بیشتر کرده باشد؛ اشکالی ندارد!
آنچه که مهم است، پیروی از این الگوی غذایی زیر نظر پزشکان است تا ترکیبات گیاهی مورد نیاز را به بدنتان برسانید و در دورههای تعیین شده، با دریافت مکملهای دارویی کمبودهای احتمالی را جبران کنید.
من فکر میکنم منظورم رو اشتباه رسوندم. این باعث شد از این به بعد دقت بیشتری تو انتخاب کلمات داشته باشم. من منظورم این نبود که انسان هایی که در گذشته زندگی میکردن بدون مکمل زندگی سالم تری داشتن یا نداشتن. در این باره چیز زیادی نمیتونم بگم. منظورم این بود که شما یه جوری میگید انگار آدم هایی که دسترسی به قرص و این قبیل چیز ها نداشتن اگه گیاهخواری میکردن براشون ضرر داشت. آدم های قدیمی رو مثال زدم چون در گذشته قرص به این صورت وجود نداشت وگرنه قصد نداشتم درباره سالم خواری گذشتگان و استفاده از گیاهان توسط اونها حرف بزنم. با این که گفتید ظرفیت بدن اشخاص متفاوت است هم موافقم. ببخشید انقدر دیر جواب دادم.
آقای علی!
تاحالا رفتی کشتارگاه؟ چرخه ظلم به حیوانات برات بی ارزشه؟ توانسانی؟ کی گفته ارزش انسانها بیشتر از حیواناته!همه یکی هستن! وخیلی حرفای دیگه که با این ذهن کوچیک گنجایشی نداری که بازگو بشه!
نه اینکه بخوام طرفداری کنم، تا اینجا معمولا چیزی که میشنیدم درباره این بود که گیاهخواران کمتر کمبود پروتئین میگیرن. بعضی ها هم بخاطر حرفای شما میترسن و آنقدر عدس و لوبیا میخورن که کلیه شون در معرض آسیب قرار میگیره . ولی اینجا… اصلا بر مبنای علمی نبود. همش حدس و گمان و حرف های کاملا عامیانه بود. قصد موضع گیری ندارم ولی جاهایی که به گیاهخواری فکر هم نمیکنن و اصلا دربارش بحثی نیست به سادگی اعلام میکنن منابع گیاهی پروتئین غنی ترند یا دربارش مرددند. یا بعضی پزشکان هم که گوشت رو لازم میدونن و مخالفتی باهاش ندارش از
بعضی منابع گیاهی باعنوان دارا بودن پروتئین بالاتری یاد میکنن. شما رو چه حسابی با اطمینان میگید ارزش غذایی کمتر؟! تیترتون یه جوریه طرف خیال میکنه چه حقایق جدید و جالب و خواندنی قراره بشنوه. من خودم هم کنجکاو شدم. کمبود احتمالی کلسیم؟چه ربطی به گیاهخوار بودن داره. وقتی شیر بادام کلسیم بیشتری داره؟ کلمه احتمالی هم مسخرست. یعنی صرف گیاهخوار شدن مساوی با احتمال کمبود کلسیم و کاهش چگالی. به کاملی این معادله که زیاد مصرف کردن قند مساوی با مرض قند انگار کسی که گیاهخوار میشه به طبع انتظار میره که مشکل کلسیم براش حتمی باشه باور کنید عین همین رو دارید اشاعه میدید. . بهتر بود تا در یک مقاله جدا این هارو توضیح میدادید، که کمبود کلسیم و پروتئین چه میکنه به چه حقی موضوع گیاهخواری رو پیش کشیدید؟ تازه دفاع هم میکنید که این سبک زندگی رو زیر سوال نبردید بلکه میگید با مشورت پزشک و دارو و فلان که به نظر من همین موضوع توهین واقعیه و لطفا این مطلب که گفتید سبک زندگی خوبیه و من ازش ایراد نمیگیرم ولی برای سلامتی بهتره از پزشک کمک بگیرید رو برای من ننویسید چون به نظرم وحشتناک و دروغین ترین بخش همینه و اصل مشکل من هم همین حرفتونه. از جنبه دروغیش که بگذریم میشه اینطور برداشت کرد که افرادی که دسترسی کافی و مناسب به پزشک ندارن و کاملا عادی هستن مثل همه افرادی که از ابتدای خلقت بودن با گیاهخواری دچار مشکل میشن که اینم دروغه. مثل بقیه حرفاتون کلا تو متن چند تا نکته علمی و غیر دروغ بیشتر نبود که اوناهم با برداشت خودتون یا شایدم از قصد بهشون سمت و سو دادید. مگه گیاهخواران هر غذایی رو
با سویا میخورن که کمبود کلسیم بگیرن؟ اون بنده خدایی هم که اینکارو میکنه از ترس حرفای شماست که میگید پروتئین تامین نمیشه و از این حرفا…
سلام، دلیل اینکه کلماتی مثل “احتمال” و “ممکن است” آمده این است که بدن و ظرفیت هر شخص متفاوت است. فرد بسته به رژیم غذایی، منابع مصرفی در دسترس و همچنین نوع و گونه انواع سبزیجات و خشکبار درصد موادی که دریافت میشود متفاوت است. انسانهای اولیه به دانش بالایی دسترسی نداشتند و موارد زیادی دخیل بود که عمر مفید آنها از انسانهای امروزی کمتر گزارش شدهاست،بنابراین توجیه علمی ندارد که انسان امروز با دانش گسترده بخواهد به آن دوران برگردد و الگو بگیرد وقتی میتوان با مصرف مکمل و بهره از دانش پزشکی سلامت را تامین کرد این امر واجب است.
یکی دیگه از مضرات گیاهخواری اینه که اگر همه گیاهخوار شن شرکت کاله ورشکست میشه برای همین اصرار بر اینه که فقط گیاه مصرف نشه
سلام،شرکت کاله محصولات زیادی دارد که گیاهخواران میتوانند از آن استفاده کنند. همچنین دستورتهیههای متنوع و زیادی هم ویژه افرادی که این سبک زندگی را درپیش گرفتهاند در سایت موجود است.
همه پزشکای دنیا دارن میگن رو بیارین به گیاهخواری… اونوقت شما دارین میگین گیاهخواری خطرناکه؟
بله اگه منظورتون اینه که شخص همش چیپس و پفک و نوشابه و شیرینی و سرخ کردنی بخوره قطعا ضرر داره!!!
مطلبی که نوشتین جامع نیست و موضع گیری توش به چشم میخوره.
با سلام
این مقالهبه بررسی یکی از ابعاد وسیع این سبک زندگی پرداخته است. ما مقالههای متفاوتی با این موضوع منتشر کردهایم دوست عزیز و هدف از این مقاله هم اطلاع رسانی درباره پیروی از این رژیم غذایی بدون نظر متخصص بودهاست تا مردم با عواقب جبران ناپذیر آن اشنا شوند و در صورت تمایل به داشتن این رژیم حتما زیر نظر متخصصین اقدام کنند.
۵ ساله گوشت و لبنیات نمیخورم . هر ۶ ماه ازمایش میدم و از هر سالمی سالمترم .
قند و چربی خون و کلسترول که قبلا داشتم نابود شد .
البته گیاهخواری سود سرشار و منافع جهانی سرمایه دارن را از فروش گوشت و محصولات حیوانی بدجوری به خطر میندازه
حتی درامد پزشکان را با خطر مواجه میکنه
درود بر شما دوست عزیز، مهمترن نکته پیروی از این الگوی غذایی زیر نظر پزشکان است تا ترکیبات گیاهی مورد نیاز را به بدنتان برسانید و با دریافت مکملهای دارویی کمبودهای احتمالی را جبران کنید تا سلامت شما به خطر نیفتد.
لطفا قبل از نوشتن هر مقاله ای متوجه تاثیر و مسئولیتی که در قبال خواننده دارید باشید و تحقیقات خود را تکمیل کنید
اینکه برای هر چیزی بدون ذکر منابع بگوییم پژوهشگران گفتند به راحتی امکان پذیر است و برای پر کردن مجله و محتوای سایت ها به روالی عادی درآمده است.
تمامی نکته های ذکر شده اشتباه و گمراه کننده میباشد و همینطور نشاندهنده ی سواد و ناآگاهی نویسنده.
از شما خواهش میکنم به مقاله های جدید علمی مراجعه کنید تا ببینید که در آخرین تحقیقات وگان ها چه امتیازی از لحاظ سلامت به دست آوردند
و همینطور در مورد ب۱۲ باید بدونید که بیشتر از ۵ سال است که این ویتامین در یک گیاه کشف شده و به شکل قرص فروخته میشود همچنین این ویتامین به دام ها تزریق میگردد(به همراه انواع آنتی بیوتیک و هورمون ها) پس میشود به جای خوردن حیوانات مستقیم از مکمل ها استفاده کرد
افسردگی و کم خونی و کمبود کلسیم و کمبود هر چیزی در همه ی افراد چه گیاهخوار چه گوشتخوار وجود دارد و بستگی به بدن و سبک زندگی آن ها دارد نه وگان بودن یا نبودن.
مهم تر از همه باید آگاه باشید که وگان یک سبک زندگی در راستای صلح با طبیعت و حیوانات و سلامت و آرامش است که فقط غذا را شامل نمیشود و وگانها برای ذائقه نیست که وگان میشوند بلکه برای قرار نگرفتن در چرخه ی ظلم به حیوانات ، سلامتی انسانها و محیط زیست و صدها دلیل زیبای دیگر دارد که متاسفانه در این مقاله اشاره ای به آنها نشده است
سلام،
دوست عزیز با مطالعه دقیقتر این مقاله در مییابید که توصیه جدی شده است تحت نظر پزشک از این رژیم غذایی پیروی کنید تا میزان کافی و مناسب انواع ریزمغذیها و مواد ضروری را دریافت کنید وگرنه میتواند آسیبهای جدی و جبران ناپذیر از جمله موارد ذکر شده را به بدن برساند.
تبسم خانم منظورتون از چرخه ظلم به حیوانات چیه؟؟؟؟ تا بوده آدم ۲پا برای تامین غذا خودش اول از همه از گوشت حیوانات تغذیه میکرده و رفته رفته به سمت گندم و… روی آورده اونم بخاطر اتفاقای طبیعی که باعث کمبود اونا شده
ولی الآن دارن ب صورت برنامه ریزی شده تولید و نگهداری میشن و کمبودی وجود نداره
این ظلمی ک میگی رو متوجه نمیشم
ظلم به حیوانات انقد برات مهمه بعد ظلم به انسان برات بی ارزشه؟؟(البته شایدم مهم باشه) برای جلوگیری از ظلم به انسان ها شخص خود شما چکار کردین؟؟
از کی حیوانات ارزششون بیشتر از انسان ها شدن؟
چه شما بخوای چه نخوای اگر دوری کنی ازین نوع تغذیه طبق آخرین رفرنس های موجود(که خیلی راحت میتونی توی همین گوگل سرچ کنی) نوشته شده که باید همه نوع مواد غذایی به بدن برسه
حالا شما نمیخوای استفاده کنی حق نداری برچسب ظلم به حیوانات بزاری روی همه
شما نخور
سلام علی جان
شما گوشت بخور اما هفته ای یکبار . ما اصلاً نمیخوریم مگر ضرورت داشته باشیم.
در ضمن انسان از ابتدا میوه خوار بود . رجوع کنید به کتاب انسان خردمند نوشته پروفسور هراری
کشاورزی و تولید غلات هم اشتباه انسان بود. امروز یک ملیون نفر شب را گرسنه میخوابند اما یک دام گرسنه نمیخوابد.
امروز کشاورزی برای پرکردن شکم دام هاست.
آب در اختیار کشاورزی و در نهایت برای دام پروری ست.
بدن انسان تحت فرمان ذهن اوست. بطوریکه یکماه بطور متوسط ۱۶ ساعت نه میخورد و نه می آشامد . بنا براین چه گیاه و چه گوشت میتواند تداوم بخش زندگی انسان باشد.
اما محیط زیست نیاز به باز سازی دارد. بهتر است خون گاو و خوک و ماکیان و آبزیان را بخاطر لذت بردن از خوردن به نهر کشتارگاه ها سرازیر نکنیم.
باید بدانیم که طبیعت چنین حقی برای ما قائل نیست .
اگر عادت کنید فقط یکبار در هفته گوشت بخورید و همه ۷ میلیارد آدم دوپای روی کره زمین هم رعایت کنند بنا براین نسل بسیاری از موجودات دیگر منقرض نخواهند شد.
و در انتها انسان نسل بسیاری از جانوران را از صحنه گیتی برچید اما نسل گاوها را به چندین ملیارد رساند . شما فکر میکنید این کار ارزش دارد؟
آیا این یک ظلم آشکار نیست؟