سولاته ترکیب دو اسم “سو” و “لاته” است، سو برگرفته از برند سولیکو کاله و لاته کلمهای ایتالیایی به معنی شیر است. علاوه بر آن لاته نوعی رسپی قهوه بصورت ترکیبی از شیر و اسپرسو است. سولاته میتواند یک نوشیدنی بسیار خوب برای شروع یک روز پر انرژی یا گذراندن یک بعد ازظهر پرنشاط باشد.
سولاته در واقع قهوه آمادهای است که می توانید به راحتی به صورت سرد یا گرم آن را مصرف کنید و طعم یک قهوه خوب را بچشید. این نوشیدنی خوشمزه از بهترین دانههای قهوه عربیکا به صورت اسپرسو تهیه میشود. در روش دم کردن قهوه به شیوه اسپرسو آب داغ با فشار از روی دانههای قهوه آسیاب شده عبور میکند و عصاره اسپرسو به دست میآید. که از این عصاره در تهیه محصولات مختلف سولاته : کاپوچینو، اسپرسو و کارامل ماکیاتو استفاده میشود. تفاوت هریک از محصولات در میزان عصاره قهوه و شیر است. به عنوان مثال اسپرسو دارای بیشترین عصاره قهوه و بعد از آن به ترتیب کارامل ماکیاتو و کاپوچینو هستند.


با داستان و تاریخچه قهوه بیشتر آشنا شویم
هیچکس به صورت دقیق نمیداند قهوه از کجا آمد و چگونه کشف شد اما چیزی که در مورد این دانه قهوهای واضح است این است که مانند خیلی از مواد غذایی دیگر بر اثر کنجکاوی انسانها و به صورت اتفاقی پیدا شد.
اولین داستانی که در مورد قهوه بیان شده به قرن ۹ میلادی بر می گردد که چوپانی به نام کلدی در اتیوپی با زیر نظر گرفتن بزهای خود متوجه شد بعد از خوردن میوه درختچه های خاصی، جنب و جوش بیشتری پیدا می کنند. کلدی در بازگشت مقداری از میوهها را همراه خود میبرد و موضوع را با یکی از صوفیان ساکن منطقه در میان میگذارد و صوفی در مخالفت با استفاده از میوهها آنها را در آتش میریزد که عطر حاصل از سوختن دانههای قهوه آنها را جذب خود میکند، بعد از امتحان این دانههای بوداده شده به خاصیت انرژیزایی آن پی میبرند.
قهوه دومین ماده تجاری جهان بعد از نفت و دومین نوشیدنی پرمصرف بعد از آب است. یک چهارم جمعیت جهان به صورت مستقیم و غیر مستقیم با قهوه سر و کار دارند. سرانه مصرف قهوه در دنیا ۱/۳ کیلوگرم تخمین زده میشود در حالی که سرانه مصرف قهوه در ایران ۱۰۰ گرم است.
برزیل ۴۰٪ کشت قهوه دنیا را به خود اختصاص داده است این در حالی است که ویتنام با ۵/۸٪ رتبه دوم تولید قهوه را دارد. اولین فرد در دنیا که از قهوه به عنوان ماده دارویی صحبت کرد، زکریا رازی بود و بعد از او بیش از پیش در مورد خواص قهوه صحبت شد.
از قرن ۸ تا ۱۰ میلادی دانه قهوه را میجویدند یا آن را همراه آجیل میخوردند. قرن ۱۰ تا ۱۳ اولین زمانی بود که قهوه را به صورت نوشیدنی مصرف شد و دانه قهوه را دم میکردند. قرن ۱۳ اولین بار دانههای قهوه توسط قاشقهای بزرگ سنگی رست شد، پدیده رست کردن دانه قهوه اولین بار در کشور عربستان توسط یمنیها صورت گرفت. قهوه در انحصار یمن بود و اولین بار از یمن توسط فردی به نام «بابا بودان» دزدیده و به هند برده شد و به این ترتیب یمن رقیبی در این مورد پیدا کرد.
حدود قرن ۱۶ میلادی، هندوستان در استعمار انگلیس بود، انگلیسیها قهوه و چای را با خود به انگلیس بردند اما به دلیل نامناسب بودن آب و هوای انگلیس، قهوه در آنجا رشد نکرد اما چای، سبز شد و ذائقه انگلیسیها به سمت چای متمایل شد. در نهایت این دانه به کشورهای دیگر ورود پیدا کرد و در قرن ۱۸ تمام جهان را در بر گرفت.
کافئین چه تاثیراتی روی بدن میگذارد؟
- کافئین در بدن ترشح نمیشود و از طریق استفاده مواد غذایی، مانند قهوه، شکلات و … وارد بدن میشود.
- کافئین به ترشح آدرنالین (هورمون استرس)، افزایش ضربان قلب، سوختن قند، تولید انرژی کمک میکند.
- باعث توقف ترشح هورمون ملاتونین در بدن میشود.
- جذب کافئین در بدن ۳۰ دقیقه زمان لازم دارد.
- کافئین حدود ۶ ساعت روی بدن تاثیر میگذارد.
قهوه فوری یا سولاته ؟
قهوه فوری پودری محلول در آب است. در این نوع قهوه، عصاره گیری از دانههای آسیاب شده انجام میگیرد و سپس به یکی از دو روش Spray Drying یا Freeze Drying به شکل گرانولهای ریز و درشت در میآید. در هر دو روش فوق، عصاره قهوه در معرض شوک حرارتی قرار میگیرد.
Spray Drying: عصاره قهوه در محفظهای که حاوی هوای داغ است (دمای ۴۸۰ درجه فارنهایت) اسپری میشود که آب موجود در عصاره قهوه تبخیر شده و ذرات جامد باقی میماند.
Freeze Drying: دمای عصاره قهوه در محفظهای به یک باره کاهش مییابد که منجر به تشکیل گرانولهای کوچک قهوه میشود.
در تهیه قهوه فوری معمولا از دانههای نامرغوبتر استفاده میشود. همچنین فرایندهای فشرده حرارتی باعث میشود عطر و طعم محصول کاهش یابد که به منظور بهبود آن اسانس و تقویت کننده عطر و طعم در ترکیبات قهوه فوری استفاده میشود. در این روش تولید، سطح کافئین و مواد معدنی مانند پتاسیم در محصول پایین تر از قهوه دمی است. در مقابل، سولاته ، قهوه تهیه شده به روش اسپرسو از دانههای عربیکا است که به دلیل روش تولید فرادما هیچ گونه مواد نگهدارندهای ندارد.