خیلی از ما با رسیدن فصل زمستان، حس میکنیم که دیگر دوران آلرژیها و حساسیتها به پایان رسیده است. اما واقعا این چنین نیست! حساسیت زمستانی یکی از شایعترین انواع آلرژی در فصل سرما است که افراد بسیاری را درگیر میکند. علائم این حساسیت با علائم حساسیتهای فصلی دیگر همچون خارش چشم، آبریزش بینی و عطسه شباهت دارد. اما برای تشخیص درست آن، بهتر است تا ابتدا این نوع آلرژی را بشناسیم و روشهای درمان حساسیت زمستانی را یاد بگیریم تا این فصل سرد را با احساس خوشایند بهتری پشت سر بگذاریم.
اگر شما هم با حساسیت زمستانی دستوپنجه نرم میکنید و دیگر عطسه، آبریزش بینی و خارش چشم و گلو هستید! شاید شما هم درگیر این حساسیت فصلی شده باشید. حساسیت زمستانی نگرانکننده نیست و فقط علائم آن میتواند شما را کلافه کند. آشنایی با روشهای درمان حساسیت زمستانی به شما کمک خواهد کرد تا این مشکل را برطرف کنید و از سرما و برف زمستان لذت بیشتری ببرید. در ادامه همراه باشید تا به شما هرآنچه که درباره حساسیت زمستانی لازم است بدانید را بگوییم.
حساسیت زمستانی چیست؟
حساسیت زمستانی سالانه میلیونها نفر را در سراسر جهان درگیر میکند. گرده گلها را فراموش کنید. ما در زمستان گرده گلی در هوا نداریم که حساسیتمان را ناشی از آنها بدانیم. به دلیل آنکه بیشتر ما در فصل سرما، زمان بیشتری را در منازل و فضاهای بسته سپری میکنیم، در معرض آلایندههای داخلی بسیاری قرار میگیریم. آلایندههایی که در ما آلرژی و حساسیت زمستانی ایجاد میکنند. پس این آلایندههای هوا در خانهها و فضاهای بسته اداری، بانکها، باشگاهها و … هستند که میتوانند در ما حساسیت زمستانی ایجاد کنند.
آلایندهای هوای خانگی و فضاهای بسته
در فصلهای دیگر به دلیل ورود و خروج هوا (باز بودن درها و پنجرهها) این آلایندهها کمتر خودشان را نشان میدهند و افراد کمتر به حساسیت مبتلا میشوند اما در فصل سرما و به دلیل بسته بودن راههای ورود هوا و عدم تهویه مناسب، این آلایندهها در فضاهای بسته به تله میافتند و از آنجاییکه ما زمان بیشتری را در این فصل در محیطهای بسته میگذرانیم، بیشتر در معرض این آلایندهها قرار میگیریم.
بیولوژیکی
شوره پوست حیوانات (سلولهای مرده و جدا شده از پوست حیوانات، نه موی آنها) از اصلیترین عوامل بیولوژیکی آلرژیزا در منازل و فضاهای بسته است. همچنین به دلیل استفاده زیاد ما ایرانیها از فرش، پرده، مبلمان و … عوامل بیولوژیکی دیگری همچون باکتریها، کپک و قارچها در میان پرزهای آنها رشد میکنند که از عوامل ایجاد آلرژی و حساسیت هستند.
شیمیایی
تمامی وسایل دکوری و چوبی در خانهها و محیطهای اداری مثل میزها، کفپوشها و کمدها همراه با مواد شوینده و حتی چسبها، رنگها و رزینها همگی منشا تولید آلایندههای شیمایی در هوا هستند. این آلایندهها عموما فرمالدئید، ترکیبات آلی و … هستند. دود سیگار هم از مهمترین آلایندههای شیمیایی در فضاهای بسته شناخته میشود. این ترکیبات شیمیایی همگی بر روی حساسیت زمستانی اثرگذار خواهند بود.
ذرات معلق
در فصل سرما و به دلیل وارونگی دما، میزان آلایندها و ذرات معلق در هوای بیرونی افزایش پیدا میکند. از آنجاییکه عموما تهویه در فضاهای بسته و خانهها انجام نمیشود؛ این ذرات معلق از آلودگی هوای شهری پس از ورود به خانهها و ادارهها در آنجا به تله میافتند و انباشته میشوند. تنفس این ذرات معلق در فضاهای بسته میتواند حساسیت زمستانی ایجاد کند.
علائم حساسیت زمستانی
حساسیت زمستانی هم درست مانند سایر حساسیتهای زمستانی با عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم، گلو و گاهی با سردرد، گلودرد و بیحوصلگی همراه است. به دلیل همین شباهت بسیاری ممکن است این حساسیت را با سایر حساسیتهای فصلی یا حتی سرماخوردگی اشتباه بگیرند.
حساسیت زمستانی یا سرماخوردگی
تشخیص علائم حساسیت زمستانی و سرماخوردگی به دلیل شباهت علائم، کار تقریبا دشواری است. سرماخوردگی یک عفونت ویروسی است اما حساسیت زمستانی، واکنش سیستم ایمنی بدن ما به یک ماده محرک است. این مادههای محرک در فصل زمستان، همان آلایندههای بیولوژیکی، شیمیایی و ذرات معلق هستند.
طبق اعلام سازمان ملی سلامت (NIH) سرماخوردگی بیش از دو هفته طول نمیکشد اما حساسیت تا زمانیکه ماده محرک در محیط وجود داشته باشد، طول خواهد کشید. همچنین خارش چشمها از علائم ویژه آلرژی و حساسیت است، درحالیکه سرماخوردگی بیشتر با علائمی همچون تب و لرز همراه است. گاهی ممکن است که سرفه را به عنوان یکی از علائم حساسیت بدانیم اما سرفه از علائم اصلی سرماخوردگی است به خصوص اگر به مدت طولانی ادامه پیدا کند.


درمان حساسیت زمستانی چگونه است؟
در فصل زمستان همه ما بیشتر از لباسهای گرم همچون کاموایی، خز و … استفاده میکنیم و با بستن در و پنجرهها و روشنکردن سیستمهای گرمایشی، سعی در گرمکردن خودمان و محیط خانهمان داریم. اما گرمشدن محیط توسط سیستمهای گرمایشی مثل بخاری، شوفاژ و … هوای محیط را خشک میکند. این خشکی هوا همراه با لباسهای کاموایی و خز که بافت حساسیتزایی دارند، ممکن است باعث خارش پوست یا آبریزش بینی و خوندماغ بشود. به همین دلایل (شرایط محیطی، زندگی و …) شاید نتوانیم که به صورت کامل از شر این حساسیت خلاص شویم، چراکه هیچ راه قطعی و تضمینی در اینباره وجود ندارد. در ادامه روشهای جلوگیری و درمان حساسیت زمستانی را به شما میگوییم.
روشهای پیشگیری از حساسیت زمستانی
از دستگاه بخور و رطوبتساز استفاده کنید
سعی کنید هوای خانه خود را تا یک حد معتدلی مرطوب کنید و از خشک بودن هوا جلوگیری کنید. البته حواستان باشد که هوای خانه بیش از حد مرطوب نشود چراکه در هوای بیش از حد مرطوب، کپکها رشد میکنند و خود آنها هم میتوانند حساسیتزا باشند. به طور کلی رطوبت هوا نباید بیشتر از ۵۰ درصد شود.
تمام خانه خود را از فرش نپوشانید
سعی کنید در فضای خانه از فرشهای کوچک و با فاصله استفاده کنید. کفپوش خانه خود را پر از فرش نکنید. فرشها به دلیل داشتن پرز، گردوغبار زیادی تولید میکنند و محل رشد قارچها هستند. همچنین کف خانه را تمیز نگهداشته و با مواد شوینده مناسب بشویید.
خانه خود را مرتب تمیز کنید
با گردگیری کردن و جارو کشیدن به طور مرتب، خانه خود را همیشه تمیز نگه دارید. استفاده از دستگاههای تصفیه هوا و فیلتر هوا هم میتواند برای تصفیه هوای خانه از آلایندهها و عوامل حساسیتزا مناسب باشد.
لوازم خانه را ضدعفونی کنید
ظروف خود را هرچند وقت یکبار با آب گرم و دمای ۱۳۰ درجه (فارنهایت) بشورید. همچنین میتوانید به تشکها، پتوها و بالشتهای خانه خود را از گردوغبار بتکانید و آنها را با موادشوینده ضدعفونی کنید.
حیوانات خانگی خود را مرتب حمام کنید
اگر در خانه حیوان خانگی نگه میدارید، آن را حداقل یکبار در هفته به حمام ببرید. حمام کردن مرتب آنها از ریختن شورهها جلوگیری میکند. همچنین اجازه ندهید تا حیوانات به روی تخت و تشک شما بیایند.
روشهای درمان حساسیت زمستانی
بسیاری از افراد از داروهای ضدحساسیت همچون آنتی هیستامین، هیدروکسی زین، سیتریزین و … استفاده میکنند. این داروها در کاهش علائم حساسیت زمستانی میتواند به شما کمک کند اما فراموش نکنید که مصرف سرخود آنها میتواند این عوارض جانبی به همراه داشته باشد. همچنین از آنجاییکه تشخیص علائم حساسیت زمستانی از سرماخوردگی سخت است، به شما پیشنهاد میکنیم که حتما پیش از مصرف داروها به پزشک مراجعه کنید تا او نسبت به نوع حساسیت شما، بهترین دارو را برایتان تجویز کنید. بهترین راهکار برای درمان حساسیت زمستانی، پیشگیری از آن است. هرچقدر کمتر در معرض عوامل حساسیتزا قرار بگیرید، احتمال ابتلای شما به حساسیت زمستانی کاهش پیدا میکند. درمان حساسیت زمستانی با روشهای پیشگیری برای حذف و کاهش این عوامل، بهترین راهکار خواهد بود.