پرونده کفیر

کفیر

کفیر (Kefir) یک دانه پروبیوتیک طبیعی است که ویتامین‌های گروه ب، کلسیم، منیزیم، فسفر و ویتامین K دارد و  اولین بار بیش از ۲۰۰۰ سال پیش در کوه‌های قفقاز کشف شده است. از کفیر که دانه‌های سفید رنگ تکثرپذیری هستند برای تهیه محصولاتی مانند ماست، پنیر، دوغ و نوشیدنی استفاده می‎‌شود. این پرونده شما را با کفیر، محصولات لبنی تهیه شده از آن، خواصش، افسانه‌ها و دستور تهیه غذاهایی آشنا می‌کند که در آنها از کفیر استفاده می‌شود.

کفیر چیست

کفیر ، اکسیر جاودانی در قله قاف

در مراتع زمردین قرقیزستان، این ضرب‌المثل رایج است که: «وقتی زمین از علف پر می‌شود، پستان‌های حیوانات از شیر منفجر می‌شود.» به حق هم این ضرب‌المثل گویای طبیعت زنده این منطقه است؛ جایی که گل‌های وحشی از آب رودخانه‌هایی که از یخچال‌های طبیعی دل کوه‌ تغذیه می‌شوند و بهترین بستر برای چرای دام‌ها را به […]

داستان کفیر

کلمه کفیر هم برای اشاره به دانه‌های سفید رنگی به کار می‌رود که بعد از قرار گرفتن داخل شیر شروع به تکثیر شدن می‌کنند و هم به معنای نوشیدنی خاصی استفاده می‌شود که از ترکیب کفیر و شیر بدست می‌آید. کفیر در قدیم مثل یک راز نزد مردم کوچ‌نشین ساکن قفقاز حفظ شده بود. این اکسیر جاودانی که کسی از منشا و چگونگی به وجود آمدنش اطلاع دقیقی هم نداشت به شکل گسترده برای آشامیدن توسط این مردم به کار می‌رفت تا اینکه همسایگان قفقاز از آن مطلع شدند.

دانه‌های کفیر نوع خاصی از کشت همزیست مزوفیلیک هستند و نوشیدنی کفیر همانطور که گفتیم در قفقاز شمالی، به ویژه منطقه البروس در امتداد بخش‌های کوهستانی بالای چرکس، کاراچای و بالکاریا رواج داشت و از آنجا طی داستانی جالب به روسیه آمد. کل این ماجرا را در مطلب “کفیر اکسیر جاودانی در قله قاف” بخوانید. بعد از روسیه، کفیر به اروپا و ایالات متحده هم راه یافت و امروزه در این مناطق دنیا کفیر با شیر گاو، بز یا گوسفند ترکیب می‌شود تا انواع لبنیات بدست بیاید.

کفیر نوشیدنی‌ای است برای تمام وعده‌های غذایی که بین مردم بلاروس، استونی، مجارستان، لتونی، لیتوانی، لهستان، رومانی، روسیه و اوکراین محبوب است. در نروژ، سوئد و فنلاند نیز که نوشیدنی‌های لبنی تخمیر شده از نوع دوغ رایج است، کفیر را می‌شناسند. شما می‌توانید با استفاده از دستورهای غذایی که در این پرونده درج شده انواع رسپی‌ها را با کفیر تهیه و این ماده با ارزش را در وعده غذایی خود جا بدهید.

اکنون کفیر در ابعاد صنعتی پرورش داده شده و در لبنیات به کار می‌رود. حتی در ایران نیز برند کاله پیشگام عرضه محصولات کفیری مانند ماست و دوغ کفیر ناری بوده است. در مقالات مرتبط با محصولات ناری خواص لبنیات پروبیوتیکی کفیر را مشاهده کنید.

انواع محصولات کفیری

دوغ کفیر

دوغ کفیر

این نوع دوغ به عنوان نوشیدنی محبوب ایرانی محتوی کفیر است. دوغی که بعد از خوردن آن احساس سبکی روی معده خواهید داشت و مشکلات گوارشی را تسکین می‌دهد.

ماست کفیر

ماست کفیر

ترکیبی از ماست و دانه‌های کشت شده کفیر در آن است که می‌تواند پرچرب یا کم چرب باشد. ماست کفیر بسیار مغذی و سبک است و مانند باقی محصولات لبنی که از کفیر در آنها استفاده شده، خاصیت درمانی دارد.

نوشیدنی کفیری

نوشیدنی کفیر

از ترکیب دانه‌های کفیر با شیر بدست می‌آید. اساسا کفیر بهترین نوع عملکرد را هنگامی دارد که با شیر ترکیب شود. برای تهیه این نوشیدنی باید مدتی دانه‌ها و شیر را به حال خود بگذارید.

کشک کفیر

کشک کفیر

کشک به عنوان مکمل برای غذاهای مختلفی چون آش و غذاهای نانی کاربرد دارد. کشک را به عنوان یک اسنک سالم هم می‌توان مصرف کرد. کشک کفیر از نظر تامین کلسیم و مواد معدنی بدن تاثیر دو برابر دارد.

کره کفیر

کره کفیر

کره‌ای خوشمزه و مقوی با طعمی اندکی ترش مانند است که به این ترتیب تولید می‌شود: دانه‌های کشت شده کفیر را با خامه‌ای که عمل آورده و سپس از آن کره می‌گیرند.

پنیر کفیری

پنیرهای کفیر

پنیر خامه‌ای کفیر با صاف کردن کفیر شیر از آب پنیر آن به دست می‌آید. از کفیر شیر با حداقل کشت، برای پنیر خامه‌ای با طعم ملایم‌تر، یا کفیر شیری با تخمیر طولانی‌تر، برای تقویت و مزه قوی‌تر پنیر نهایی استفاده می‌کنند.

بعدی

چند نکته در مورد کفیر

کفیر در کجا کشت می‌شود؟

آنچه که در  مورد کفیر قطعی است، این است که دانه‌های کفیر از کوه‌های قفقاز شمالی سرچشمه می‌گیرند، و کشف آنها توسط عشایر قفقاز به صورت اتفاقی روی داده است. آنها شیر را برای حمل در پوستین‌هایی چرمی می‌ریختند که به واسطه تکثیر کفیر تبدیل به نوشیدنی‌ای ترش مزه می‌شد.

شیر سالم‌تر است یا کفیر؟

شیر منبع خوبی از پروتئین و کلسیم است و از این نظر با کفیر تفاوتی ندارد. با این حال کفیر دارای مزایای خاصی است که فقط در پروبیوتیک‌ها وجود دارد. پروبیوتیک‌ها به عنوان باکتری‌های دوستدار بدن شناخته می‌شوند که در تسکین علائم IBS مانند نفخ و ناراحتی‌های گوارشی تاثیر دارند.

فواید سلامتی کفیر

کفیر همواره به عنوان ماده‌ای شناخته می‌شد که در جوان نگه داشتن و افزایش عمر و طول عمر افراد نقش دارد. با پیشرفت علم اکنون مشخص شده این پروبیوتیک طبیعی دارای فواید زیادی است، از جمله: تقویت سیستم ایمنی، مبارزه احتمالی با سرطان، بهبود علائم حساسیت به لاکتوز، بهبود آلرژی‌، بهبود مشکلات گوارشی و سندروم روده تحریک‌پذیر، درمان مشکلات پوستی و افزایش استحکام استخوان.

چه کسانی نباید کفیر بخورند؟

نوشیدن یک تا سه فنجان (۷۱۰-۲۳۷ میلی لیتر) کفیر در روز می‌تواند راهی عالی برای افزایش مصرف پروبیوتیک‌ها باشد. برخی از افراد ممکن است نیاز به مصرف مقداری کمتر از این داشته باشند، از جمله افراد مبتلا به دیابت یا اختلالات خودایمنی و افرادی که از رژیم غذایی کم کربوهیدرات یا کتوژنیک پیروی می‌کنند.

محصولات کفیر در ایران

چند سالی است که برندهای مختلف از جمله شرکت کاله نیز اقدام به تولید و عرضه محصولات کفیر در ایران نموده‌اند. محصولات کفیر کاله تحت نام برند ناری عرضه می‌شود. این محصولات همگام با نیاز به مصرف فراورده‌های لبنی سالم‌تر و مخصوص نیاز مشتریان دارای مشکلات گوارشی و سیستم ایمنی طراحی شده‌اند.