خواندن تیتر این مطلب ممکن است شما را بترساند. اما آرامشتان را حفظ کنید! کمبود کلسیم در نوزادان شایعتر از چیزی است که فکر میکنید. اگر به موقع نشانههای این مشکل را شناسایی کنید و برای برطرف کردنشان تلاش کنید، خطری سلامت فرزندتان را تهدید نخواهد کرد. ما در این مطلب، آشکارترین نشانههای کمبود کلسیم در نوزادان ، روشهای پیشگیری از ابتلا به این مشکل و راههای درمان کمبود کلسیم در نوزادان تازه متولد شده را با شما درمیان میگذاریم.
چرا باید نگران باشیم؟
کلسیم یکی از مهمترین مواد معدنی برای حفظ سلامت کودکان و بزرگسالان است. عضلات شما، درست مثل استخوانهایتان برای سالم ماندن به کلسیم نیاز دارند و سیستم عصبی بدنتان هم برای حفظ سلامتش به کلسیم محتاج است. این ماده معدنی حتی از قلب شما هم محافظت میکند و از زمانی متولد میشوید، مسئولیت بالا بردن تراکم استخوانهایتان را برعهده میگیرد.
در یک سال اول زندگی، بدن بیشتر از هر زمانی به کلسیم نیاز دارد. کودک شما در این زمان با سرعتی بیشتر از همیشه وزن گرفته و قد میکشد و همین رشد سریع لزوم دریافت کلسیم کافی را هم ایجاد میکند.کمبود این ماده معدنی در سال اول، تا بزرگسالی بر سلامت استخوانها، سیستم عصبی و عضلات فرد تاثیر میگذارد و در صورت درمان نشدن، مشکلات جبرانناپذیری را ایجاد میکند.
چرا نوزادها به کمبود کلسیم دچار میشوند؟
دریافت نکردن کلسیم کافی، اصلیترین دلیل کمبود کلسیم در بزرگسالان است. اما وقتی در مورد نوزادها صحبت میکنیم، موضوع متفاوت است. از نظر متخصصان، عوامل زیر زمینه را برای ابتلای نوزادها به این کمبود فراهم میکنند:
- محروم بودن از اکسیژن کافی در زمان تولد
- ابتلای مادر باردار به دیابت
- مصرف داروهایی مثل جنتامایسین در بارداری
- تغذیه کودک با شیر گاو یا شیرخشکی حاوی فسفر فراوان
- کمبود ویتامین D
- ابتلا به برخی از نقصهای کروموزومی نادر
- کمکاری تیروئید مادرزادی
- ابتلای مادر به کمبود کلسیم و ویتامین D یا کمبود کلسیم مادر در بارداری
- تولد زودرس (نارس)
کودک شما هم به کمبود کلسیم مبتلاست؟
شاید شما هم از کنار بسیاری از نشانههایی که از کمبود کلسیم در بدن نوزادتان خبر میدهند بگذرید و آنها را به سن یا حتی به بدقلقی او نسبت دهید. اما اگر فرزند شما تعدادی از این نشانهها را همزمان بروز میدهد، وضعیت کلسیم بدنش را زیر نظر یک متخصص بررسی کنید.
- بیخواب است؟
- دچار گرفتگی عضلات میشود؟
- بخاطر دردهای عضلانی بیقرار است و گریه میکند؟
- از نظر ظاهری بیش از اندازه ظریف است؟
- مدام تب و لرز میکند؟
- بیش از اندازه بیقرار است؟
- احساس میکنید حرکات بدنش بیش از اندازه تند و سریع است؟
- ضربان قلبش کندتر از حالت عادی است و فشار خونش پایین است؟
- تشنج میکند؟
- پلکهایش لرزش غیرعادی دارند؟
- در لبها و زبانش لرزش مشاهده میکنید؟
کمبود کلسیم در نوزادان قابل درمان است؟
از آنجا که وارد شدن کلسیم بیش از اندازه به بدن نوزاد، درست مانند کمبود آن خطرساز است، بعید است که پزشک نوزادتان مکمل کلسیم را برای بهبود وضعیت او تجویز کند. اگر فرزند شما به کمبود این ماده معدنی دچار است، احتمالا متخصصان نوزادان این نکات را برای جذب کلسیم بیشتر به شما توصیه میکند:
- ممکن است کمبود ویتامین D دلیل ابتلای فرزندتان به کمبود کلسیم باشد و متخصص نوزادان با تجویز قطره ویتامین D برای جذب بهتر کلسیم در بدن او تلاش کند.
- در موراد خاص پزشک با تجویز مکملهای دارویی یا شیرخشکهای غنی شده، روند درمان نوزاد مبتلا به کمبود کلسیم را در پیش خواهد گرفت.
- اگر نوزاد شما به کمبود کلسیم دچار است، سعی کنید او را با شیر مادر تغذیه کنید. در صورتی که شما در دوران شیردهی تغذیه سالم داشته باشید و بیشتر سراغ مواد غذایی حاوی کلسیم، ماست کلسیویتا و شیرهای غنی شده مخصوص مادران بروید، این مشکل در فرزندتان هم کاهش پیدا میکند.
مراقب باشید!
شاید نگرانی بیش از اندازه، شما را به سمت روشهای اشتباهی برای جبران این کمبود سوق دهد. اما یادتان نرود که دوز کلسیم دریافتی روزانه، حتی برای خود شما هم باید توسط پزشک تعیین شود. گذشته از این، قرار دادن نوزاد در معرض نور خورشید، آن هم برای زمان طولانی، ممکن است او را به سوختگی پوست دچار کرده و حتی احتمال ابتلایش به سرطان پوست در آینده را بالا ببرد.