چیپس و پفک، انواع اسنک، کیک و بیسکویتهای صنعتی همه از جمله هلههولههای فانتزی و صنعتی به شمار میروند که به خاطر داشتن مقادیر زیادی نمک، مواد نگهدارنده و طعم دهنده، روغن و مواد شیرین برای فرزندانمان به عبارتی مفید نیستند و محدودیت مصرف دارند. تنها نمک زیاد این هله هولههای صنعتی میتواند سبب آسیب به کلیهها، فشار بالا و تغییر ذائقه شود و هزاران آسیب دیگر را با خود به همراه داشته باشد. بیشک حذف کردن هله هوله از رژیم غذایی کودکان و نوجوانان کار درستی نیست. بنابراین والدین متعهدند تا علاوه بر محیط خانه با ارائه راهکارهای مناسب و هله هوله سالم ، تغذیه کودک و نوجوان خود را در مهد و مدرسه هدایت کنند. در این مقاله درباره مضرات خوراکیهای صنعتی و معرفی چند هله هوله سالم صحبت خواهیم کرد.
مضرات هله هولههای صنعتی
علاوه بر مضرات نمک که در بالا اشاره کردیم، هله هولههای صنعتی حاوی کربوهیدرات مثل چیپس و پفک و بیسکویت وقتی سرخ میشوند مادهای سمی تولید میکنند که سیستم ایمنی بدن را کاهش داده و درصد ابتلا به بیماریهای عفونی را افزایش میدهد.
از طرفی سوء تغذیه ناشی از این هله هولهها باعث کمخونی، کوتاهی قد، ریزش مو و پوکی استخوان میشود.
معرفی چند هله هوله سالم
گندمک محبوب و نوستالژی
احتمالا بستههای آماده گندمک را در سوپر مارکتها دیده باشید. اما چه بهتر که بتوانید این خوراکی محبوب بچهها را خودمان در خانه درست کنیم که درست کردن آن اصلا کار سختی هم نیست. فقط کافی است یک پیمانه گندمک را حدود ۴۵ دقیقه در آب بپزید تا خوب مغزپخت شود. بعد گندمها را با آب سرد آبکش کنید تا نشاسته آن گرفته شود. سپس آبکش را کنار بگذارید تا گندمها کاملا خشک شوند. بعد از خشک شدن داخل تابه مقداری روغن ذرت یا کنجد بریزید و گندمکها را تفت دهید. در آخر هم میتوانید کمی عسل به گندمکها اضافه کنید.
برنجک خوشمزه و باز هم نوستالژی
برنجک هم از تنقلاتی است که آماده آن در سوپرمارکتها قابل خریدن است اما میتوانید برای دانش آموزان خودتان در منزل تهیه کنید. برای تهیه برنجک، چند پیمانه از برنج را چند ساعت خیس کنید و آبکش کنید تا کاملا آب آن رفته و خشک شود. در یک تابه مقداری روغن بریزید و برنجها را داخل روغن تفت دهید تا پف کنند. برای مزهدار کردن آنها میتوانید از مقداری نمک یا شکر استفاده کنید.
آجیل سویا غنی از کلسیم
کلسیم فراوان را میتوانید در دانههای سویا پیدا کنید. علاوه بر تامین کلسیم، این ماده به جذب کلسیم فرزندانتان کمک میکند. مقدار پتاسیم، کلسیم و فسفر این آجیل باعث تعادل عصبی شده و به سلامت قلب کمک میکند.
کنجد و شاهدانه
کنجد و شاهدانه از دانههای پرکالری و فوقالعاده مفید به خصوص برای دانش آموزان است. این دانهها به خاطر فسفر فراوان برای تقویت حافظه و آرامش اعصاب مفید هستند و به خاطر کلسیم زیادی که دارند باعث استحکام استخوان به خصوص برای کودکان و نوجوانان در سنین رشد میشوند. علاوه بر اینها کنجد سرشار از زینک است که با خوردن آنها فرزندانتان از مصرف کپسولهای این ماده بینیاز میشوند. پیشنهاد میدهیم مخلوط کنجد و دانه را حتما در رژیم غذایی دانش آموزانتان قرار دهید.
کشمش یا مویز دشمن سوءهاضمه
مویز حبههای انگور سیاه و کشمش حبههای انگور سبز است. با این که خواص مویز از کشمش معمولی بیشتر است اما هر دوی این دانهها سرشار از آنتی اکسیدان بوده و برای رفع سوءهاضمه بسیار مفید است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. برای این فرزندانتان به این میوه خشک علاقهمند شوند، میتوانید سطح این دانه را با شکلات نرم شده بپوشانید و آن را جایگزین اسمارتیز کنید.
چیپسهای میوهای
میوه خشک یک هله هوله بسیار مفید و انرژیزا برای دانش آموزان است. چیپسهای میوهای را در تمامی فروشگاهها میتوانید پیدا کنید. اما اگر کمی زرنگ باشید میتوانید برشهایی نازک از هلو، زردآلو یا هسته زردآلو، موز، کیوی و سیب و نارنگی را جلوی آفتاب یا روی شوفاژ خشک کنید. اگر که دستگاه میوه خشککن هم دارید که چه بهتر!
نخودچی
نخودچی همان نخودی است که بو داده شده است. این دانه سرشار از پروتئین و فیبر است و علاوه بر این که گشنگی دانش آموزان در ساعت مدرسه را تامین میکند، از یبوست جلوگیری میکند. این دانه حاوی منگنز، فولات، فسفر، ویتامینهای گروه B و A و کلسیم است.