pasta

پاستا

پاستا، سفری طولانی را پشت سر گذاشته‌است، از ناهارخوری خانواده سلطنتی ایتالیایی عبور کرده و تا میزهای مردم در سراسر جهان رسیده‌است. ما در این پرونده، همه چیز را درباره تولد، سرگذشت و روش‌های تهیه پاستا با شما درمیان می‌گذاریم.

تاریخچه پاستا

تاریخچه پاستا و سفر طولانی‌اش به دور دنیا

قصه و تاریخچه پاستا ، مثل طعمش دلنشین است. از میز غذای اشراف‌زادگان ایتالیایی تا غذایی که در برنامه هفتگی مردم دنیا قرار دارد؛ پاستا سفر طولانی را پشت سر گذاشته و دگرگونی آن طی قرن‌ها همچنان ادامه دارد. پاستا که در هر گوشه از دنیا با نام، شکل و شیوه‌ای متفاوت سرو می‌شود، از […]

داستان پاستا

در حالی که امروزه پاستا غذایی روزمره برای همه مردم جهان است، اما در گذشته فقط برای اشراف ایتالیایی و خانواده سلطنتی در دسترس بود. پاستا در منو رستوران‌های دنیا به طور فزاینده‌ای رایج شده‌است اما این غذا در ایتالیا سابقه طولانی و پیچیده‌ای دارد. مسیری که طی آن اسپاگتی، راویولی و تورتلینی شهرت جهانی پیدا کرد در طول قرن‌ها فراز و نشیب‌های شگفت‌انگیزی داشته‌است.

اگرچه افسانه‌هایی وجود دارد که ادعا می‌کنند پاستا در قرن ۱۳ توسط مارکو پولو و پس از سفرش به آسیای دور، به ایتالیایی‌ها معرفی شده‌است اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد قدمت آن به قرن چهارم پیش از میلاد بر می‌گردد. در مقبره اتروسکی گروهی از بومیان نشان داده می‌شود که در آن برخی بومیان در حال درست کردن چیزی شبیه به پاستا هستند.

شاید عجیب به‌نظر برسد؛ اما چینی‌ها هم از ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح غذایی شبیه به رشته‌های پاستا درست می‌کردند. عجیب‌تر اینکه افسانه‌های یونانی نشان می‌دهد خدای یونانی ولکان، دستگاهی را اختراع  کرده بود که رشته‌های خمیری درست می‌کرد؛ می‌بینید؟ ردپای اولین اسپاگتی را می‌توان در اساطیر پیدا کرد!

اما پاستا چطور راهش را به دنیای جدید باز کرد؟ از طریق انگلیسی‌هایی که درحال گشت و گذار در ایتالیا بودند! بعد هم مهاجران آن را به امریکا آورندند و برای آماده کردنش از همان دستور پخت انگلیسی یعنی پختن رشته‌ها حداقل به مدت نیم ساعت و بعد مخلوط کردنشان با سس خامه‌ای و پنیر، استفاده کردند.

پاستاهای دست‌ساز در حال تصرف دنیا بودند، که بالاخره اولین کارخانه پاستا در سال ۱۸۴۸ توسط یک فرانسوی در بروکلین آمریکا ساخته شد. در این کارخانه رشته‌های اسپاگتی بعد از تولید، با نور خورشید و روی پشت بام خشک می‌شدند. تولید پاستا در قرن ۱۹ گسترش پیدا کرده و خیلی زود تولیدکنندگان ماکارونی در سراسر جهان ظهور کردند.

پاستا امروزه همچنان از غذاهای مورد علاقه بسیاری از خانواده‌هاست که در اشکال و اندازه‌های مختلفی به صورت گسترده یا با گندم، یا در انواعی مخصوص گیاه‌خواران، یا بصورت بدون گلوتن تولید می‌شود.

انواع پاستا

فتوچینی

فتوچینی

فتوچینی در زبان ایتالیایی به معنی روبان‌های کوچک است و برای سرو به همراه سس‌هایی با پایه کره‌ای و روغنی مناسب است.

فارفاله

فارفاله

فارفاله در زبان ایتالیایی به معنای پروانه است. سس گوجه‌فرنگی غلیظ و سس‌های پنیری برای این نوع پاستا مناسب هستند.

فوسیلی

فوسیلی

نوعی پاستا با شکل ضخیم و مارپیچ است. این پاستا با طول در حدود سه سانتی‌اش برای نگه‌داشتن سس‌های غلیظ مناسب است.

لازانیا

لازانیا

یکی از قدیمی‌‎ترین و شناخته‌شده‌ترین انواع پاستاست که بخاطر نازک بودن ورقه‌هایش، طعم سس و پنیر را به خود می‌گیرد.

لینگوئینی

لینگوئینی

این پاستا با نوارهای صاف و نازکش برای همراهی با سس‌هایی بر پایه غذاهای دریایی یا سس‌هایی با غلظت متوسط ایده‌آل است.

ماکارونی

ماکارونی

برخلاف تصور ما ایرانی‌ها، ماکارونی یکی از اولین فرم‌های پاستا است که از گندم دوروم به شکل لوله‌های کوتاه تهیه می‌شود.

پنه

پنه

پنه، پاستایی به شکل استوانه‌ای است که دو سر آن اریب برش داده شده‌است و ترکیبش با سس گوجه‌فرنگی ایده‌‌آل است.

شلز

شلز

این پاستا صدفی شکل در اندازه‌های مختلف تولید می‌شود. شکل خاص آن باعث می‌شود انواع سس را به خود جذب کند.

راویولی

راویولی

نوعی پاستا است که به‌شکل مربعی، گرد یا نیم دایره و به‌صورت شکم‌پر آماده می‌شود. راویولی در ایتالیایی به معنای شلغم کوچک است.

نودل

نودل

این نوع پاستا با آرد و آب و گاهی تخم‌مرغ تهیه شده، به صورت نوارهای نازک در شکل‌ها و اندازه‌های مختلف بریده می‌شود.

اسپاگتی

اسپاگتی

اسپاگتی از محبوب‌ترین پاستاهاست که از ترکیب آرد سمولینا یا آرد معمولی و آب تهیه می‌شود. منشا این رشته‌های نازک ناپل است.

ورمیشل

ورمیشل

ورمیشل رشته‌های نازک و بلند پاستا و شبیه به اسپاگتی‌های بسیار باریک است. این رشته‌های ترد معمولا در سوپ ریخته می‌شود.

بعدی

نکات مهم آشپزی با پاستا

پخت پاستا در واقع بسیار ساده و سریع است با این حال با دانستن نکات و ترفندهایی در درست کردن آن می‎‌توان غذای با کیفیت‌تری تهیه و سرو کرد. البته به یاد داشته باشید که این نکات اغلب در درست کردن پاستا اصیل ایتالیایی به روش دم نکرده نتایج بهتری را به‌ دنبال خواهد داشت.

ریختن روغن در آب پاستا ممنوع

اگر شما هم از جمله افرادی هستید که به اصل دستور تهیه ایتالیایی پخت پاستا پایبند هستید، اضافه کردن روغن به آب یا پاستا پخته شده را فراموش کنید؛ چرا که حالت چسبندگی آن را از بین می‌برد و پاستا سس تهیه شده را به خوبی جذب نخواهد کرد.

به اندازه کافی آب بریزید

قابلمه را با میزان آب مناسب از آب سرد پر کنید، تا وقتی که پاستا در آب شروع به پخته شدن و انبساط کرد، جای کافی داشته باشد و آزادانه حرکت کند. آب کافی همچنین امکان متعادل کردن حرارت را هم برایتان فراهم می‌آرود. قانون کلی این است که به ازای هر ۲۵۰ گرم پاستا، به سه لیتر آب نیاز دارید.

نمک فراوان فراموش نشود

نمک ریختن در آب تنها فرصت شما برای مزه‌دار کردن پاستاهایتان است. آب باید مزه دریا بدهد تا بتواند به پاستا طعم بدهد. برای سه لیتر آب، حداقل به یک قاشق غذاخوری نمک نیاز دارید.

صبر کنید تا آب به نقطه جوش برسد

نشاسته فورا آب را جذب می‌کند؛ پس دمای آب باید بسیار بالا باشد تا پخته شدن رشته‌ها به خوبی صورت بگیرد. رشته‌هایی که زود به آب اضافه شوند تنها خیس شده و خوب پخته نخواهند شد.

هم زدن فراموش نشود

به محض اینکه پاستاها را در آب ریختید آن‌ها را هم بزنید تا از چسبیدن‌شان به یکدیگر، کف ظرف و دیواره آن جلوگیری کنید. در طول پخت هم هر از گاهی پاستای‌تان را هم بزنید.

دستورالعمل روی بسته‌بندی را نادیده نگیرید

انواع و برندهای مختلف پاستا زمان پخت مخصوص به خود را دارند که روی بسته‌بندی ذکر شده است. نودل‌های نازک و بلند معمولا بسیار سریع پخته می‌شوند، در حالی که ماکارونی‌های کوچک و متراکم‌تر به زمان بیشتری برای پخت احتیاج دارند.
دو دقیقه قبل از زمان ذکر شده روی بسته بندی شروع به تست کردن پاستا کنید تا مطمئن شوید. پاستا شما باید «آل دانته» باشد یعنی نرم است، اما زیر دندان کمی ترد به نظر می‌رسد. چرا باید ترد باشد؟ چون پاستای شما قرار است باز هم در قابلمه به همراه سس پخته شود.

آشپزی با پاستا