وقتی با دستهایتان نوزاشش میکنید، فقط بدنش آرام نمیگیرد. فرزند شما در این لحظات امنیت را بیشتر از هر زمانی احساس میکند. ماساژ نوزاد فواید زیادی را به فرزندتان میرساند و یکی از روشهای موثر برای برقراری ارتباطی عمیق با نوزاد و آرامش دادن به او به شمار میرود. پس این فرصت را از دست ندهید.
نوزادها هم به ماساژ نیاز دارند؟
شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که مگر بدن کوچک و ضعیف نوزادتان هم به ماساژ نیاز دارد؟ برای پاسخ دادن به این سوال، بهتر است تعریفمان از ماساژ را با هم هماهنگ کنیم. ماساژ نوزاد یعنی حرکت دادن کف دستها و انگشتان به شکلی آرام و ریتمیک روی بدن او.
ماساژ تنها به فرزند شما آرامش نمیدهد. این کار در بدن خود شما هم هورمون اکسیتوسین یا همان هورمون شادی را تولید میکند و احساس خوبی را به شما و حتی شریک زندگیتان که تماشا کننده ماساژ نوزاد است، انتقال میدهد.
فواید ماساژ نوزاد چیست؟
- کودک شما با ماساژ گرفتن، احساس آرامش میکند و برای خوابی عمیق و آرام آماده میشود. اما ماساژ نوزاد تنها این فایده را به او نمیرساند. نوزادانی که والدینشان برای ماساژ دادن آنها وقت میگذارند، کمتر دچار اضافه وزن میشوند، مشکلات گوارشی کمتر آزارشان میدهد، چرخه شب و روزشان زودتر تنظیم میشود و حتی درد درآوردن دندان را کمتر احساس میکنند.
- با ماساژ نوزاد نه تنها فرزندتان آرامش بدنی و ذهنی بیشتری میگیرد، بلکه خستگی یک روز نگهداری از نوزاد هم از بدن شما بیرون میرود. نوزادی که ماساژ دریافت میکند کمتر گریه میکند و بیقراریاش هم کمتر میشود. بعید نیست که نوزادتان بعد از چند روز ماساژ گرفتن، کمتر بهخاطر دل درد گریه کند و این یکی از فواید ماساژ نوزاد است.
- ماساژ به بهبود وضعیت نوزادان نارس کمک میکند و ریتم قلب آنها را بهبود میدهد. اما از آنجا که این نوزادان تحت مراقبتهای خاص قرار دارند، حتما قبل از انجام حرکات ماساژ نوزاد، باید با یک متخصص مشورت کرد.
- نوزادانی که ماساژ دریافت میکنند، ضربان قلب متعادلتری دارند. ماساژ سیستم عصبی آنها را بهبود میدهد و رشد اندامها را تنظیم میکند.
- یکی از مطالعات انجام شده در این زمینه، از تاثیر ماساژ بر کاهش زردی نوزادان حکایت میکند و مطالعه دیگری از تاثیر آن بر کاهش افسردگی زایمان در مادران خبر میدهد.
- نوزادانی که ماساژ دریافت میکنند، کمتر دچار استرس میشوند و تحمل بیشتری در برابر درد دارند. فعالیت مغز آنها پایدارتر است و اگر نارس به دنیا آمده باشند، با ماساژ، رشد مغزشان به وضعیت طبیعی برمیگردد.
نباید فراموش کرد که ماساژ نوزاد یک کار مادرانه نیست. پدران هم میتوانند از فواید متعدد این کار بهرهببرند. مراقبت پدر از نوزاد، نه تنها آرامش مادری که تازه از بستر زایمان بیرون آمده را بیشتر میکند، بلکه به آرامش بیشتر پدر هم منجر شده و ارتباط عاطفی او با نوزاد را تقویت میکند.
چه زمانی ماساژ نوزاد را شروع کنیم؟
شما نمیتوانید در میانه جیغها و گریههای نوزادتان، با ماساژ دادن حال او را بهتر کنید. برای اینکه فرزندتان آرامش را از دستان شما بگیرد و شما هم در آرامش بدنش را ماساژ دهید، باید زمان مناسبی را انتخاب کنید.
زمانی که برای ماساژ انتخاب میکنید نباید به زمان شیر خوردن نوزاد نزدیک باشد و مراقب باشید که کودکتان را در زمان گرسنگیاش هم ماساژ ندهید. بهترین زمان برای ماساژ دادن کودک، وقت بیدرای اوست، نه زمانیکه از خوابآلودگی کلافه شده. کودک شما باید زمانی ماساژ را دریافت کند، که آمادگی کامل برای ارتباط برقرار کردن با شما را دارد.
پیشنیازهای ماساژ دادن
- یک محل آرام پیدا کنید. جایی که سر و صدای زیادی در آن نیست و از وسایل متعدد انباشته نشده است.
- دمای اتاق را به شکلی تنظیم کنید که سرد نباشد. دمای حدود ۲۴ درجه سانتیگراد، میتواند برای اتاق ماساژ مناسب باشد. از آنجا که در زمان ماساژ باید لباسهای کودکتان از تنش در بیاورید، باید اتاقی که برای ماساژ انتخاب کردهاید، گرمتر از اتاقهای دیگر باشد.
- تلفن همراهتان را به اتاق ماساژ نیاورید. در زمان انجام این کار، باید تمام حواستان به نوزاد باشد و به بهانههای مختلف، ماساژ را قطع نکنید. کامل، آرام و بدون وقفه انجام شدن ماساژ بسیار مهم است. پس وسایل مورد نیاز را قبل از شروع بیاورید و وسایلی که ممکن است حواستان را پرت کند را هم از اتاق خارج کنید.
- یک لباس نرم و تمیز را آماده کنار خود بگذارید تا بعد از ماساژ دادن به نوزاد بپوشانید.
- برای اینکه حرکت دستتان روی پوست نوزاد آرامشبخشتر باشد، بهتر است دستانتان را با روغن زیتون یا روغنهای مخصوص ماساژ نوزاد کمی چرب کنید تا پوستتان به آرامی روی پوست او بلغزد.
- اگر از روغنهای ماساژ استفاده میکنید، حواستان به حساسیت پوستی نوزادتان و نشانههای بروز آن باشد.
- در زمان ماساژ، میتوانید به آرامی با او صحبت کنید، برایش آواز بخوانید، یا یک موسیقی آرامشبخش را پخش کنید.
چطور کودکم را ماساژ دهم؟
- ماساژ دادن نوزاد و کودک آداب خاص خود را دارد. برای شروع کودک را روی یک حوله یا تشکچه نرم قرار دهید و دستهایتان را قبل از شروع ماساژ با روغن مخصوص ماساژ کودک یا زیتون چرب کنید.
- ماساژ را از پای کودک شروع کنید تا جریان خون از کف پا به سمت مغز هدایت شود. در تمام زمان ماساژ، شما باید به سمت بالا حرکت کنید.
- ابتدا رو، کف و مچ پا را ماساژ دهید و بعد به آرامی به سمت ساق و رانها بروید. وقتی به شکم و قفسه سینه کودکتان رسیدید، دو دست را به شکل قرینه روی بدنش حرکت دهید. این کار به بهبود یبوست نوزاد کمک میکند.
- حرکات اصلی را با کف دستهایتان انجام دهید و با انگشتها برای کشیدن حلقههای کوچک روی بدن نوزاد تلاش کنید.
- واکنشهای کودکتان را با دقت بررسی کنید. او به شما خواهد گفت که این حرکات را دوست دارد یا نه.
- گریه نوزاد، دلیل کافی برای قطع ماساژ است. در صورت شروع شدن گریه فرزندتان، فکر ادامه ماساژ را از سرتان بیرون کنید.
- یک ماساژ آرام و نه چندان طولانی بعد از حمام نوزاد، با لوسیون مخصوص پوست نوزادان، خواب آرامی را برای او به ارمغان میآورد.