یکی از عادتهای سفرههای ایرانی، وجود انواع ترشی به عنوان دورچین غذا است. در میان این دورچینها ترشی مخلوط یکی از چاشنیهای پرطرفدار و بسیار خوشرنگ و لعاب است. همانطور که از اسمش هم پیداست سبزیجات زیادی در آن استفاده میشود که بسته به سلیقه و ذائقهتان میتوانید مقدار آنها را کم یا زیاد و به کل حذف کنید. در ادامه تمام نکات لازم در طرز تهیه ترشی مخلوط خانگی ترد و خوشمزه عنوان شده است. پس با ما همراه باشید.
مواد لازم در طرز تهیه ترشی مخلوط خانگی
- خیارنیم کیلوگرم
- گل کلمیکونیم کیلوگرم
- برگ کلم نیم کیلوگرم
- سبزی معطر (پاک کرده) نیم کیلوگرم
- فلفل دلمهای متوسط سه عدد
- کرفس (خرد شده) نیم کیلوگرم
- لوبیا سبز (خرد شده) 250 گرم
- هویج (خرد شده) نیم کیلوگرم
- سیر دو عدد
- فلفل سبز تند سه تا چهار عدد
- بادمجان قلمی یک کیلوگرم
- پیاز ریز نیم کیلوگرم
- موسیر خشک 100 گرم
- سیب زمینی ترشی نیم کیلوگرم
- نعنای خشک یک قاشق غذاخوری
- پونه یک قاشق غذاخوری
- نمک به مقدار لازم
- فلفل به مقدار لازم
- زردچوبه یک قاشق غذاخوری
- ادویه ترشی دو قاشق غذاخوری
- سرکه سفید دو لیتر
- آبدو لیتر
مواد لازم برای تهیه ادویه ترشی مخلوط
- پودر تخم گشنیز 50 گرم
- پودر زیره سبز 50 گرم
- جوز رنده شده دو عدد
- دارچین یک قاشق سوپخوری
- فلفل سیاه یک قاشق سوپخوری
- فلفل سبز یک قاشق سوپخوری
- پودر رازیانه50 گرم
مراحل آمادهسازی ترشی مخلوط خانگی
مرحله اول
برای شروع تهیه ترشی مخلوط خانگی ابتدا تمام لیست مواد اولیه را با دقت بخوانید و هر کدام را که مایل بودید یا در اختیار داشتید آماده کنید.
مرحله دوم
در ادامه، تمام سبزیجات را با دقت بشویید و داخل آبکش بریزید تا کاملا خشک شوند. پیاز ریز را هم داخل یک کاسه پر از آب بریزید تا پوست آن راحتتر گرفته شود.
مرحله سوم
تمام مواد را به صورت ریز خرد کنید. البته مقدار خرد شدن مواد هم سلیقهای است (نیازی نیست پوست خیار و بادمجان را بگیرید). مواد خرد شده را روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا حسابی آبشان گرفته شود.
مرحله چهارم
برای این که تلخی بادمجانها گرفته شود، آنها را داخل یک قابلمه با مقداری سرکه کمی بجوشانید. یکی دو جوش کافی است وگرنه بادمجانها له شده و تغییر شکل میدهند. بعد از جوشاندن سرکه را دور بریزید. بادمجانها را داخل یک آبکش بریزید و یک ظرف سنگین روی آنها قرار دهید تا آبشان گرفته شود.
مرحله پنجم
استفاده از سیر در ترشی سلیقهای است اما موسیر را به خطر عطرش حتما توصیه میکنیم. موسیرها را حدود یک روز داخل آب خیس کنید و چندبار آب آن را عوض کنید. سپس داخل یک پارچه تمیز پهن کنید تا خشک شوند.
مرحله ششم
یک ظرف بزرگ آماده کنید و تمام مواد را داخل ظرف با هم مخلوط کنید.
مرحله هفتم
آب و سرکه را داخل یک قابلمه روی حرارت قرار دهید تا به جوش آیند. سپس حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید تا خنک شوند. ادویهها را که از قبل آسیاب کردید داخل آب و سرکه ریخته و با هم مخلوط کنید.
مرحله هشتم
مواد ترشی را داخل ظرف مناسب و تمیز بریزید. فلفلها را هم به صورت درسته لابه لای مواد بچینید. آب و سرکه و ادویه را روی مواد بریزید. روی ظرف را یک روکش پلاستیکی قرار دهید و درب را محکم ببندید تا هوا به داخل ظرف نفوذ نکند. بعد از دو هفته ترشی مخلوط آماده است.
فوت و فنهای طرز تهیه ترشی مخلوط
- مهمترین نکته در ترشی انداختن این است که مواد کاملا خشک باشند تا ترشی کپک نزند.
- در شستن سبزیجات به خصوص گل کلم دقت کافی را به خرج دهید. چون ممکن است لابه لای ساقهها کرم وجود داشته باشد.
- تمام سبزیجاتی که برای تهیه ترشی مخلوط استفاده میشود در مواد اولیه نوشته شده است. شما بسته به ذائقه و سلیقهتان میتوانید مقدار سبزیجات و ادویهها را کم و زیاد کنید.
- استفاده از پیاز ریز، ترشی شما را شکیلتر میکند. اما اگر نتوانستید پیاز ریز پیدا کنید، پیاز معمولی را در اندازه ریز خرد کنید.
- بهتر است از سبزی خشک استفاده کنید. اما اگر سبزی تازه مصرف میکنید، دقت کنید که کاملا خشک و تمیز باشد.
- بهتر است از ظرف شیشهای برای ترشی انداختن استفاده کنید. طعم ترشی به مرور در ظرف پلاستیکی عوض میشود. حتی بهتر است از ظرف شیشه ای تیره رنگ برای ترشی انداختن استفاده کنید.
- ظرف ترشی را در جایی به دور از نور آفتاب نگهداری کنید.
- اگر مایل هستید تا سفره شما با انواع ترشی رنگیتر شود، میتوانید طرز تهیه ترشی بندری خانگی، طرز تهیه ترشی ترب و هویج، طرز تهیه ترشی سالاد فصل رنگارنگ و همینطور طرز تهیه ترشی نازخاتون را هم امتحان کنید.
- اگر مایل هستید میتوانید این ترشی خوشمزه را با سرکه سیب خانگی خود تهیه کنید.