خشک کردن زردآلو یکی از کارهای هوشمندانهای است که میتوانید در آشپزخانه خود انجام دهید تا زمانی که فصل این میوه تمام شد بتوانید هر زمان از سال زردآلو داشته باشید و از خواص زردآلو همیشه بهره ببرید. قبلا در کتاب کاله طرز خشک کردن آلبالو که آن هم یکی دیگر از میوههای خوشمزه تابستانی است را مرور کرده بودیم و اینجا میخواهیم طرز خشک کردن زرد آلو را به ۴ روش مختلف بررسی کنیم.
مواد لازم برای خشک کردن زرد آلو
- زردآلو به مقدار لازم
- آبلیمو به مقدار لازم
روشهای خشک کردن زرد آلو در خانه
۱. طرز خشک کردن زرد آلو در آفتاب و سایه
ابتدا باید یک سینی مناسب یا سبد مناسب آماده کنید. دقت داشته باشید که برای خشک کردن میوه بهتر است از سبدهای دانه درشت خود استفاده کنید.
هنگامی که سبد یا سینی مناسب شما آماده شد، بهترین زردآلو را انتخاب کنید. سپس آنها را از وسط نصف کرده، هسته زردآلو را بیرون بیاورید و زردآلوهای نصف شده را به صورتی که داخل میوه بیرون باشد روی سبد خود بچینید. بعد اجازه دهید حدود سه روز تا یک هفته خشک شوند.
گزینه دیگر این است که ابتدا کل میوه رسیده را در محلول نمک فرو کنید. برای این کار باید دو قاشق غذاخوری نمک کوشر را در یک گالن آب اضافه کنید و سپس هم بزنید. سپس میوه رسیده را داخل آن فرو کنید. میوهها را کمی از داخل برگردانید و در سینی قرار دهید.
به جای محلول نمک میتوانید از مخلوط آب لیمو و آب هم برای فرو بردن زردآلوها استفاده کنید. انجام این کار به جلوگیری از قهوهای شدن زردآلو کمک میکند.
نکته مهم: همچنین یک پارچه پنیر یا پارچه توری مناسب هم آماده داشته باشید تا میوهها را با آن بپوشانید تا از نشستن حشرات رویش جلوگیری شود.
مزایا: این یک روش کاملا طبیعی برای خشک کردن میوه ساده و به راحتی قابل انجام است.
معایب: چند روز طول میکشد تا میوه خشک شود و چون آب و هوا غیرقابل کنترل است، به هر حال هنگام خشک شدن احتمال نشستن گردوخاک روی میوه بالاست.
۲. طرز خشک کردن زرد آلو در فر
با شستن میوه و خشک کردن آن با یک حوله تمیز یا رول آشپزخانه کار را شروع کنید. سپس میوهها را در قالب یک لایه روی سینی فر قرار دهید. مطمئن شوید که طرف برشخورده را بالا نگه دارید تا آب آن تمام نشود.
فرآیند خشک کردن را با تنظیم کردن فر روی حرارت کم، ترجیحا ۱۲۲ درجه فارنهایت (۵۰ درجه سانتیگراد) شروع کنید. میوهها را با دقت نگاه کنید وقتی که پوستها شروع به چروک شدن کردند، دمای فر را تا ۱۴۹ درجه فارنهایت (۶۵ درجه سانتیگراد) افزایش دهید. حدود ۸ ساعت میوه را در آن نگه دارید تا فرآیند خشک شدن کامل شود. در فر را کمی باز نگه دارید تا رطوبت به طور موثر از آن عبور کند.
بعد از پخت، سینیها را از فر خارج کرده و حدود ۱۲ ساعت در دمای محیط بگذارید تا زردآلوها کامل خنک شوند. سپس، میتوانید زردآلوهای خشک را در شیشههای دربسته یا جعبههای مقوایی بستهبندی کنید.
مزایا: این فرآیند زمان خشک شدن سریعتری دارد.
معایب: برای جلوگیری از حوادث ناگوار در هنگام خشک کردن نیاز به نظارت دقیق دارد.
۳. طرز خشک کردن زرد آلو در توستر
برای استفاده از توستر برای خشک کردن، ابتدا باید میوهها را به ورقههای نازک برش دهید. مطمئن شوید که خیلی نازک نباشند. سپس، اطمینان حاصل کنید که صفحه مایکروویو کاملا شسته و خشک شده است. برشهای زردآلو را در بشقاب قرار دهید و مطمئن شوید که بین برشها فاصله کافی باشد.
تنظیم یخ زدایی را انتخاب کنید و تایمر را برای ۳۰ دقیقه تنظیم کنید. بعد از ۳۰ دقیقه دوباره چک کنید و میوه را برگردانید. بررسی کنید که آیا خشک شدن آن تمام شده است یا نه. اگر اینطور نیست و میوه هنوز مرطوب است، میوه را برگردانید و تایمر را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه دیگر تنظیم کنید. زردآلو میوهای آبدار است و ممکن است نیاز باشد برای خشک شدن حدود ۴۵ دقیقه در مایکروویو بماند.
مزایا: این سریعترین روش خشک کردن میوه است.
معایب: مایکروویو فقط میتواند مقدار کمی میوه را در یک زمان پردازش کند.
۴. طرز خشک کردن زرد آلو در خشککن میوه
نکات تکمیلی برای تهیه زردآلوی خشک
خشک کردن زرد آلو همانطور که دیدید سخت نیست. فقط کمی حوصله میخواهد و البته دانستن نکات و فوتوفنهای لازم آن. در ادامه نکات را بررسی میکنیم.
علت سیاه شدن برگه زردآلو
اگر میوه انتخابی شما سالم نبوده باشد و لک داشته باشد احتمال سیاه شدن برگه آن بیشتر است. بهتر است برای جلوگیری از سیاه شدن برگه زردآلو قبل از خشک شدن مقداری آبلیمو رویش اسپری کنید. این کار مانع سیاه شدن برگه زرد آلو میشود.
دیگر روش های خشک کردن زردآلو
علاوه بر روشهایی که در بالا گفتیم زردآلو را به روشهای دیگر هم خشک میکنند یکی از آنها خشک کردن زردآلو با هسته است. در خشک کردن زردآلو با هسته ابتدا میوه را بشویید بعد در آبکش بگذارید تا آبش کامل خارج شود بعد آن را به شکل کامل روی سبدی که پارچه تمیز رویش انداختهاید، بگذارید و اجازه دهید حداقل ۳-۴ روز در سایه بماند فقط باید هر روز چندین بار آن را زیر و رو کنید تا خوب خشک شود.
یکی دیگر از روشهای خشک کردن زرد آلو این است که آن را در محلول گوگرد بریزید بسته به این که میوه را از وسط نصف کردهاید یا ورقه کردهاید زمان قرار دادن میوه در گوگرد فرق دارد مثلا میوه ورقه شده ۵ دقیقه اما میوه نصف شده را ۱۵ دقیقه در گوگرد بگذارید و بعد میوه را خوب با آب سرد بشویید و بعد روی سبد بگذارید تا خشک شود. ما این روش را بهخاطر شیمیایی بودنش توصیه نمیکنیم.
روشهای نگهداری و ذخیره زردآلوی خشک
هنگامی که زردآلوها خشک شدند، باید در دمای اتاق خنک شوند. سپس میتوانید آنها را در کیسههای پلیاتیلن ضد رطوبت بستهبندی کنید یا در شیشههای دربدار نگهداری کنید. فقط حواستان باشد که بهتر است زردآلوی خشک در یخچال نگهداری کنید. قرار دادن آنها در دمای بالا باعث سفت و تیره رنگ شدن میوه میشود و همچنین ممکن است، باعث شود ارزش غذایی خود را از دست بدهد.
اگر زردآلو خشک در یخچال به خوبی نگهداری شود، حدود ۶ ماه باقی میماند. نگه داشتن آن در دمای اتاق طول عمر آنها را به یک ماه کاهش میدهد.
زردآلو نه تنها خوشمزه است بلکه سالم هم است. چه تازه مصرف کنید چه خشک، زردآلو همان ارزش غذایی را برای شما تولید میکند. مزایای خشک کردن زردآلو این است که انجام آن آسان است و نگهداری آن آسانتر است. زردآلو خشک فواید سلامتی شگفتانگیزی دارد که باید از آنها بهره ببرید.
یادتان باشد با زردآلو میتوانید مربا هم درست کنید. طرز تهیه شربت زردآلو خانگی را قبلا در کتاب کاله توضیح دادهایم علاوه بر این این میوه یکی از میوههای جذاب برای تهیه مرباست. طرز تهیه مربای زردآلو خانگی به صورت تصویری هم در کتاب کاله موجود است.