آنغوزه یا آنقوزه گیاهی با ریشههایی ضخیم و گوشتی است. این گیاه در مناطق خشک و آهکی نواحی گرم آسیا مثل بیابانهای خشک ایران و کوههای افغانستان و در هند رشد میکند و گلهایی زردرنگ دارد که به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقهها قرار میگیرند. میوه این گیاه، حالت بیضی شکل و قهوهای رنگ است. از ساقه این گیاه نوعی صمغ استخراج میشود که به نام همان آنغوزه نام برده میشود و مزهای گس و تقریبا تند و سوزاننده و بویی شبیه به بوی نامطبوع ترکیبات گوگرددار دارد که بخش دارویی گیاه را تشکیل میدهد. در ادامه با آنغوزه و خواص درمانی این گیاه که به صورت ادویه هم در غذاها استفاده میشود، بیشتر خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
خواص آنغوزه
آنغوزه برای درمان آسم، برونشیت و سرماخوردگی و آنفولانزای اطفال بسیار مناسب است. این گیاه به خاطر خواص ضد میکروبیش، برای کاهش برونشیت مزمن و سرفه مفید است.
این گیاه دارای خواص ضدبارداری است و در طب سنتی به عنوان دارویی برای جلوگیری از بارداری استفاده شده است.
آنغوزه محافظ خوبی در برابر تری گلسیرید و کلسترول حاصل از خوردن غذاهای چرب است. مادهای به نام کومارین در این گیاه، سبب رقیق شدن خون میشود.
این گیاه به دلیل خواص ضدفیبروزی و ضدالتهابی که دارد، برای مقابله با اثرات طولانی مدت استفاده الکل مثل آسیبهای کبدی و التهابی مفید است.
این گیاه دارای کربوهیدرات، پروتئین و مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر است که برای تقویت بدن مفید است.
از دیگر خواص آنغوزه تسکین درد دندان است. به این منظور مقداری از آن را با آبلیمو مخلوط کرده و با پنبه بر روی دندانتان قرار دهید.
از دیگر خواص این گیاه
- درمان یبوست
- حملههای هیستری
- هضم غذا
- خاصیت آنتی بیوتیکی
- درمان عفونتهای قارچی معده
- درمان کزاز، یرقان
- مسکن درد گوش
- تقویت بینایی
مصرف این گیاه برای بزرگسالان عوارضی ندارد ولی در کودکان سبب ایجاد مسمومیت میشود. در زمینه مصرف درمانی، برای این گیاه تا الان عوارضی مشاهده نشده است. اما در بعضی افراد ممکن است مصرف زیاد آن سبب اسهال، نفخ، سوزش هنگام ادرار، سوزش معده، سردرد، گیجی و تشنج شود.
با توجه به این که آنغوزه دارای خاصیت قاعدهآور است، مصرف زیاد آن میتواند موجب سقط جنین شود؛ بنابراین توصیه میشود در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.
در بعضی موارد این گیاه ممکن است سبب تحریک گلو، تورم لبها، آروغ زدن، گاز معده و اسهال شود. علاوه بر اینها افرادی که دارای بیماریهای عصبی هستند، مصرف این گیاه ممکن است اثرات تحریکی برای آنها ایجاد کند. اگر مبتلا به صرع هستید، از این گیاه استفاه نکنید. چون ممکن است مورد حملات صرع قرار بگیرید.
آنغوزه ممکن است باعث حساسیتهای پوستی مثل قرمز، خارش و تحریک پوستی شود. در این حالت باید با پزشک خود مشورت کنید تا بدنتان واکنشهای آلرژیک نشان ندهد.
مقدار زیاد آنغوزه ممکن است سبب سرگیجه و سردرد و کاهش هوشیاری در هنگام کار شود. اگر مبتلا به بیماری فشارخون بالا یا پایین هستید از این گیاه استفاده نکنید.
طریقه مصرف آنغوزه
- آنغوزه را هم میتوانید به صورت پودر، روغن و ادویه در غذاهای مختلف استفاده کنید.
- صمغ این گیاه را میتوانید به صورت محلول در آب یا مخلوط با عسل، فلفل و روغن زیتون استفاده کنید.
واقعا” عالی بود و معلومات خوبی ارائه داده شد.باتشکر