سرکه یکی از چاشنیها و طعمدهندههای بسیار قدیمی است که به انواع مختلفی مثل سرکه سیب یا سرکه انگور درست میشود و در تهیه انواع سسها و نیز شور و ترشی مورد استفاده قرار میگیرد. سرکه ازگیل ژاپنی یکی از متفاوتترین انواع سرکه است که میتوانید به سادگی در خانه تهیه کنید و از طعم آن لذت ببرید. پس در این مطلب طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی را به همراه رموز و نکات آن به شما آموزش میدهیم.
مواد لازم برای طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی
- ازگیل ژاپنی تازه ۱ کیلوگرم
- عسل ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
- آب ۲ میلیلیتر
مراحل طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی
مرحله اول: جدا کردن هسته ازگیلها
در اولین مرحله از مراحل طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی، باید ازگیلها را آماده کنید.
برای این کار، ابتدا ازگیلها را بشورید. همواره برای درست کردن سرکه ازگیل بهتر است از ازگیلهای رسیده و حتی بیش از حد رسیده استفاده کرده و از مصرف میوههای کال و نرسیده خودداری کنید. زیرا هرچه میوههای رسیدهتری را انتخاب کنید، فرآیند تخمیر سرکه شما با موفقیت و سرعت بیشتری طی میشود.
حالا باید هستهها را از میوهها جدا کنید. ازگیل ژاپنی بسته به نوع آن، از یک عدد هسته واحد تا چند هسته کوچک را شامل میشود که باید آنها را از گوشت میوه جدا کنید. هرچند عدهای از ژاپنیها این سرکه را به همراه هسته درست میکنند، زیرا معتقد هستند که در این صورت، سرکه آنها خواص بیشتری خواهد داشت.
مرحله دوم: له کردن ازگیلها
بعد از اینکه هستههای ازگیلها را از گوشت میوهها جدا کردید، بهتر است ازگیلها را کمی بکوبید.
البته توجه داشته باشید که نیازی نیست که میوهها را به صورت کامل له و پوره کنید. فقط میتوانید با کمی فشار دست یا یک جسم سنگین مثل گوشتکوب، میوهها را کمی فشار بدهید تا بافت منسجم خود را از دست بدهند و فرآیند تخمیر سریعتری را طی کنند.
مرحله سوم: اضافه کردن عسل
در این مرحله، برای اینکه سرکه شما طعم بهتری بگیرد، کمی عسل به آن اضافه کنید. البته از آنجایی که ازگیل رسیده شیرینی مناسبی دارد، نیاز به اضافه کردن عسل زیادی ندارید.
نکته: به جای عسل میتوانید از شکر سفید هم استفاده کنید.
مرحله چهارم: ریختن مواد در شیشه
بعد از ترکیب کردن ازگیلها با عسل یا شکر، نوبت به ریختن مواد در ظرف مورد نظر میرسد.
برای این کار، بهتر است از یک ظرف شیشهای با اندازه مناسب استفاده کنید. همچنین ظرف شما باید کاملا تمیز و خشک باشد تا سرکه کپک نزند.
مواد را در ظرف ریخته و آب را هم به آن اضافه کنید.
حالا باید روی شیشه را با پارچه یا حصیر بپوشانید. بهتر است در شیشه را به صورت کامل نبندید تا هوا در سرکه شما امکان رفت و آمد داشته باشد.
حالا سرکه را در یک جای تاریک و کمی خنک (دمای اتاق) قرار بدهید و به مدت ۲ تا ۳ هفته به آن زمان بدهید تا فرآیند تخمیر خود را طی کند. البته در روزهای اول میتوانید هر چند روز یک بار، شیشه را تکان بدهید تا میوههایی که روی سطح آب آمدهاند، از جا تکان بخورند و آب در میان آنها گردش پیدا کند.
مرحله پنجم: صاف کردن سرکه
بعد از گذشت دو هفته، زمان صاف کردن سرکه ازگیل فرا میرسد.
در این مرحله وقتی به سرکه خود سر میزنید، کمکم میتوانید بوی تندی سرکه را از آن حس کنید. حالا باید مواد را از یک صافی یا توری بگذرانید تا گوشت ازگیل از آب آن جدا شود.
سرکه صاف شده را مجددا به شیشه برگردانید و به آن حدود ۲ تا ۴ هفته دیگر زمان بدهید تا کاملا صاف و سرکهای شود.
حالا سرکه شما آماده است و میتوانید از آن در تهیه انواع سسها و سالادها و غذاهای ژاپنی مختلف استفاده کنید.


ازگیل ژاپنی چیست؟
ازگیل ژاپنی که به آن لوکات (Loquat)، بیوا (Biwa) یا گلابی ژاپنی هم میگویند، میوهای گرمسیری و نیمهگرمسیری است که منشأ آن آسیای شرقی، به ویژه جنوب چین و ژاپن محسوب میشود، اما در استانهای شمالی ایران و به ویژه گیلان هم رشد میکند.
این میوه به شکل بیضی یا گرد و کمی کوچکتر از زردآلو است. پوست آن نازک و به رنگ زرد تا نارنجی است. گوشت این میوه آبدار، شیرین یا کمی ترش و معطر است و طعم آن ترکیبی از زردآلو، سیب و مرکبات محسوب میشود. همچنین درون هر میوه، معمولا یک تا چند هسته بزرگ قهوهای رنگ وجود دارد.
خواص ازگیل ژاپنی
ازگیل ژاپنی یک میوه کمکالری اما به شدت مفید است. ازگیل ژاپنی سرشار از آنتی اکسیدانهای کاروتنوئیدی است که از آسیب سلولی جلوگیری میکند و ممکن است در برابر بیماریها محافظت ایجاد کند. کاروتنوئیدها همچنین پیشساز ویتامین آ هستند که برای بینایی سالم، عملکرد سیستم ایمنی و رشد سلولی ضروری است.
علاوه بر این، میوه ازگیل ژاپنی دارای فولات و ویتامین ب۶ است که برای تولید انرژی و تشکیل سلولهای خونی مهم هستند. این میوه دارای منیزیم و پتاسیم است که برای عملکرد اعصاب و ماهیچهها ضروری هستند و همچنین منگنز دارد که از سلامت استخوان و متابولیسم حمایت میکند.
لوکوآت یا ازگیل ژاپنی حاوی مقادیر کمی ویتامین سی، تیامین (ویتامین ب۱)، ریبوفلاوین (ویتامین ب۲)، مس، آهن، کلسیم و فسفر نیز هست.


نکات تکمیلی طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی
در این مطلب با طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی با روشی ساده و بسیار آسان آشنا شدیم. متوجه شدیم که سرکه ازگیل هم مثل انواع دیگر سرکهها، با همان مراحل ساده تهیه میشود و بعد از گذشت ۴ تا ۶ هفته قابل استفاده است. در ادامه، نکات تکمیلی طرز تهیه سرکه ازگیل ژاپنی را بررسی میکنیم.
انتخاب ظرف مناسب: بهتر است برای ریختن سرکه، از یک ظرف شیشهای با درپوش گشاد یا بدون درپوش استفاده کنید. این کار به ورود هوا به داخل ظرف (که برای فرآیند تخمیر ضروری است) کمک میکند. همچنین مطمئن شوید که ظرف شما به خوبی تمیز و خشک باشد تا از ایجاد کپک جلوگیری شود.
دقت در نسبت میوهها به آب: برای تهیه سرکه ازگیل ژاپنی، معمولاً مقدار آب باید حدود دو برابر میوهها باشد، یا دو برابر ظرف را در بر بگیرد. این کار به تخمیر کمک میکند و از غلیظ شدن بیش از حد سرکه جلوگیری میکند.
انتخاب جای مناسب برای تخمیر: بهتر است سرکه ازگیل را در دمای اتاق و در مکانی تاریک و خنک نگهداری کنید. دمای بین ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد برای تخمیر مناسب است. نور مستقیم خورشید میتواند بر روی طعم سرکه تأثیر منفی بگذارد.
افزودن مواد اضافی برای تسریع فرآیند تخمیر: اگر میخواهید فرآیند تخمیر سرکه خود را سریعتر کنید، میتوانید به آن مقدار کمی سرکه طبیعی یا سرکه سیب اضافه کنید. این کار به دلیل داشتن باکتریهای مفید میتواند فرآیند تخمیر را تسریع کند.
استفاده از مواد طبیعی و ارگانیک: برای رسیدن به بهترین نتیجه، همیشه از ازگیلهای ارگانیک و طبیعی استفاده کنید. از میوههای حاوی سموم کشاورزی یا مواد شیمیایی پرهیز کنید، زیرا این مواد میتوانند فرآیند تخمیر را مختل کنند و طعم سرکه را تحت تأثیر قرار بدهند.
حفظ کیفیت سرکه: پس از آماده شدن سرکه، آن را در یک ظرف شیشهای دربسته و در مکانی تاریک نگهداری کنید. به این صورت میتوانید از طعم و خواص سرکه برای مدت طولانیتری استفاده کنید.
اگر شما هم تجربهای در تهیه سرکه ازگیل ژاپنی دارید یا سوالی براتون پیش اومده، حتما در بخش نظرات بنویسید تا با هم گفتوگو کنیم!