دیماج یا در گویش محلی دویمج، عصرانهای دلچسب و مقوی برای قزوینیها به حساب میآید که در روزهای گرم سال آن را با ابتداییترین مواد مانند خردههای نان لواش، دوغ، پنیر کوزهای، پیاز داغ و سبزی خوردن درست میکنند. شهرهای ترک زبان مانند زنجان، همدان و تبریز دویماج را بسیار درست کرده و در دورهمیهایشان سرو میکنند.
در مطالب قبلی میتوانید طرز تهیه دویماج عصرانه تبریزی را بخوانید. قزوینیها از دیرباز این عصرانه دلچسب را در روز پنجاه بدر؛ پنجاهمین روز از سال نو به نیت بارش باران، فراوانی برکت و با برپایی آئینهای مذهبی این دیماج دلچسب را درست کرده و کنار عزیزانشان جشن میگیرند.
با خواندن طرز تهیه دیماج قزوینی، شما هم میتوانید این عصرانه خوشمزه و مقوی را برای کودکان و عزیزانتان با ابتداییترین مواد درست کنید.
مواد لازم برای تهیه دیماج قزوینی
- نان لواش خشک ۵۰۰ گرم
- سبزی خوردن خرد شده ۳۰۰ گرم
- گردو خرد شده یک لیوان فرانسوی دسته دار
- دوغ ترش یک لیوان فرانسوی دسته دار
- پیاز بزرگ سه عدد
- خیار دو عدد
- پنیر تبریزی خرد شده هشت قاشق غذاخوری
- نعناع خشک یک قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه به مقدار لازم
- نمک به مقدار لازم
- زردچوبه به مقدار لازم
- گلپر به مقدار لازم
طرز تهیه دیماج قزوینی
مرحله اول: مواد لازم را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه دیماج قزوینی باید به سراغ آماده کردن مواد لازم بروید. ابتدا برای تهیه پیاز داغ نگینی باید پیازها را ریز خرد کنید. سپس در یک تابه مناسب روغن بریزید تا پیازها را به همراه کمی زردچوبه سرخ کنید. تا سرخ شدن پیازها به سراغ آماده کردن مواد دیگر بروید.
پس گردوها را با یک چاقوی تیز خوب خردشان کنید. گردوها باید به صورتی خرد شوند که هنگام جویدن احساس شوند. سپس سبزی خوردن و خیارها را ریز خرد کنید تا به راحتی با مواد ترکیب شود.
نکته: با توجه به ذائقهتان تنها میتوانید خیار، گوجه و پیازچه برای این عصرانه دلچسب خرد کنید.
مرحله دوم: نان را آماده کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه دیماج قزوینی به سراغ پایه اصلی این غذا یعنی نان بروید. نان خشک را خرد و سپس الک کنید. الک کردن نان موجب میشود تا لبههای کلفت و آرد اضافه نان گرفته شود. دقت داشته باشید برای ترکیب بهتر مواد نباید نان را خیلی خرد یا در اصطلاح له کنید.
نان را در یک ظرف مناسب بریزید. حال کمی دوغ داخل ظرف بریزید در حدی که نانها کمی تر شوند. اضافه کردن دوغ، دیماج را ترشتر و خوشمزهتر خواهد کرد. اگر علاقهمند به غذاهای قزوینی هستید طرز تهیه خورش قیمه نثار را در کتاب کاله میتوانید بخوانید.
نکته ۱: ظرف را مناسب با مقدارهای گفته شده انتخاب کنید.
نکته ۲: با توجه به ذائقهتان آب هم میتوانید جایگزین دوغ کنید.
مرحله سوم: مواد را داخل کاسه بریزید
در سومین مرحله از طرز تهیه دیماج قزوینی باید پیاز داغ کاراملیتان را به همراه روغن آن به نانهای خرد شده اضافه کنید. سپس سبزی، گردو و پنیر خرد شده را هم داخل کاسه بریزید. مواد را خوب با دستانتان هم بزنید تا با یکدیگر ترکیب شوند. قزوینیها برای این عصرانه از پنیر لیقوان تبریزی استفاده میکنند حال شما با توجه به ذائقهتان میتوانید آن را با پنیر کوزهای یا پنیرهای دیگر جایگزین کنید. طرز تهیه پنیر خانگی تبریز را در کتاب کاله بخوانید.
مرحله چهارم: چاشنی ها را اضافه کنید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه دیماج قزوینی باید به سراغ چاشنیها بروید. نمک، فلفل، گلپر و نعناع خشک را داخل کاسه بریزید. مواد را کامل هم بزنید. مواد را روی یک سینی بریزید. سینی را با سلفون بپوشانید. اجازه دهید سینی برای دو ساعت در دمای محیط بماند تا مزهها به خورد مواد بروند. در آخر خیار خرد شده را هم اضافه کرده و مجدد هم بزنید. برای داشتن یک لقمه عصرانه خوشمزه میتوانید طرز تهیه وعده عصرانه با اسفناج را بخوانید که بسیار مقوی و خوشمزه است.
نکته: در صورت اضافه کردن خیار قبل از استراحت، موادتان حالت خمیری به خود خواهد گرفت.
مرحله پنجم: مواد را حالت دهید
در پنجمین مرحله از طرز تهیه دیماج قزوین باید طبق سلیقهتان مواد را شکل دهید. بهترین و راحتترین حالت، استفاده از قالب یا اسکوپ بستنی است. در روشی دیگر میتوانید مقداری از مواد را بردارید. سپس آن را در کف دستتان به شکلهای مختلف حالت دهید.
قزوینیها معمولا دیماج را به شکل گلولههای گرد، کوفته تبریزی یا کُبه حالت میدهند. در نهایت با پیازچه، برگ نعناع تزیین و با هندوانه و انگور در وعدههای عصرانه، افطار و سحر سرو میکنند. از دیگر دستورهای عصرانه خوشمزه در کتاب کاله میتوان به طرز تهیه پکوره با آرد نخود اشاره کرد.
نکته ۱: در صورت خشکی مواد میتوانید کمی دوغ یا آب به آن اضافه کنید.
نکته: اگر شکل دادن مواد دیماج برایتان سخت است میتوانید آن را به به همان شکل سرو کنید.


نکات تکمیلی تهیه دیماج قزوینی
دیماج که در فرهنگ لغت با نام و املای «دیماج»، «دویماج» یا «دیمج» هم شناخته میشود از سبکترین عصرانههای ایرانی محسوب میشود که ترک زبانها آن را به مناسبتهای مختلف درست میکنند. نکات تکمیلی زیر کمکتان خواهد کرد تا مراحل تهیه آن را راحتتر پیش ببرید.
نان دیماج قزوینی
نان سنتی قزوینی بهترین انتخاب برای این میان وعده خشک به حساب میآید. در صورت عدم دسترسی به نان قزوینی به راحتی میتوانید نان خشکهای موجود در بازار را جایگزین آن کنید. نان لواش یا نانهای سنتی شهر خودتان هم میتواند انتخاب دیگری را پیش رویتان بگذارد.
چاشنی دیماج قزوینی


دستور غذاهای ایرانی این قابلیت را دارند که با توجه به ذائقهتان چاشنیهای آن را تغییر دهید. زیره سیاه، پودر سیر، تخم گشنیز از چاشنیهایی هستند که میتوانید به مواد دیماج اضافه کنید تا مزه متفاوتی احساس کنید.
دیماج همدانی
دیماج همدانی یکی از عصرانههای خوشمزهای به حساب میآید که در تهیه آن نباید تعلل کرد. این دستور با دستور دیماج قزوینی کمی متفاوت است چرا که از سیبزمینی آبپز، روغن حیوانی و پودر گل محمدی خشک شده استفاده میکنند. از تفاوتهای دیگر این دستور به استفاده از پیاز خام به جای پیاز کاراملی اشاره کرد.
نان سنگک مناسبترین نان برای این دستور محسوب میشود که باید بعد از خشک کردن، آن را کوبید و با شیر، دوغ یا آب پنیر خیس کرد. مابقی مراحل مانند دستور تهیه دیماج قزوینی است. در صورتی که سیبزمینی علاقه مند هستید حتما طرز تهیه عصرانه خوشمزه با سیب زمینی را بخوانید.
تهیه دیماج زنجانی
شهرهای ترک زبان ایران معمولا این عصرانه سبک و خوشمزه را در وعدههای غذایی شان درست میکنند؛ طرز تهیه دیماج زنجانی مانند دیماج قزوینی است و تنها از نان لواش خرد شده، سبزی معطر خرد شده و آب استفاده میکنند. پس به راحتی میتوانید این دستور را هم امتحان کنید.
اگر این دیماج خوشمزه رو امتحان کردید یا نسخه مخصوص خودتون رو دارید، حتما توی کامنتها با ما به اشتراک بذارید!