این دانه قرنها به سراسر جهان سفر کرد، از کشورهایی که قوانین سختگیرانه برای صادراتش داشتند عبور کرد و در نهایت از اقتصاد دنیا را تکان داد. داستان پرفراز و نشیب دانههای قهوه جذاب است؛ اما چگونه دانه کوچک از درختی در اتیوپی، به دومین کالای تجاری بزرگ در جهان تبدیل شده است؟
از فنجان قهوه تا فرهنگ قهوه
داستان امروز ما داستان یک مایع تیرهرنگ غنی است که در سراسر جهان شناخته شده و چرخهای اقتصادی کشورهای مختلف دنیا را میچرخاند. نه! اشتباه نکنید نمیخواهیم در مورد نفت صحبت کنیم، بلکه قرار است از فرهنگ قهوه و تاثیر آن بر کشورهای مختلف صحبت کنیم. «زندگی بدون قهوه چه شکلی خواهد بود؟» این همان […]
داستان قهوه
هیچکس دقیق نمیداند قهوه چگونه و چه زمانی کشف شده است. اگرچه افسانه های زیادی در مورد منشاء آن وجود دارد، اما محبوبترین داستان در مورد منشا دانههای قهوه به شخصی به نام کالدی و بزهایش در سال ۷۰۰ بعد از میلاد برمیگردد. کالدی، یک گلهدار اهل اتیوپی (حبشه سابق) بود که با رفتار عجیب بزهایش بعد از خوردن قهوه، این دانه خوشمزه را برای اولین بار کشف کرد.
اگرچه نمیتوان صحت داستان این بزچران را ثابت کرد، اما قطعا این که قهوه از اتیوپی آمده قابلاثبات است. نکته دیگری که با اطمینان در مورد قهوه بیان میشود، مسیری است که قهوه تا به امروز طی کرده است. قهوه راه خود را از طریق دریای سرخ به یمن در قرن پانزدهم شروع کرد.
بندری که دانه قهوه برای اولینبار به آنجا رسید موکا نام داشت. به دلیل محبوبیت روزافزون قهوه و ارسال قهوه از این شهر بندری، این کلمه مترادف قهوه شد.
روند تاریخ قهوه زمانی تغییر میکند که دانه قهوه دیگر هم در شرق و هم در غرب پخش میشود و قهوه از شرق به هند و اندونزی و از غرب به ایتالیا و بقیه اروپا میرود.
این دانهها بعدها باعث ایجاد فرصت کشاورزی قهوه در مقیاس بزرگ در جنوب هند شدند و اینگونه است که هنوز هم قهوه در این کشور تولید میشود.
قهوه سرانجام در سال ۱۵۷۰ با ورود به ونیز رسما وارد اروپا شد و بعدها قهوهخانهها به مراکزی برای فعالیتهای اجتماعی و ارتباطی در شهرهای بزرگ انگلستان، اتریش، فرانسه، آلمان و هلند تبدیل شدند.
آخرین مرز قهوه، قاره آمریکا شد و اینگونه شد که برزیل به امپراطوری قهوه دنیا تبدیل شد. سفر قهوه به کشور آمریکا در سال ۱۷۷۳، با جشن چای بوستون و انقلاب آمریکا همراه شد. زمانی که با وجود رشد کافهها در آمریکا، هنوز چای به عنوان نوشیدنی مورد علاقه آمریکاییها و کل دنیا بود. تا این که مستعمرهنشینان علیه مالیات سنگین بر چای که توسط پادشاه جرج سوم تحمیل شده بود شورش کردند و این شورش که به عنوان مهمانی چای بوستون شناخته میشود، برای همیشه داستان نوشیدن چای و جایگزینی قهوه با آن را شکل داد.
اکنون در قرن نوزدهم، قهوه به یک پدیده جهانی تبدیل شده و مصرفش تقریبا در همه جای دنیا تقریبا رایج است.
انواع دانههای قهوه
چند نکته برای دم کردن قهوه خوب
یک فنجان قهوه خوب، می تواند حال و هوای کل روز را تغییر دهد. اما برای داشتن یک قهوه خوب باید علاوه بر انتخاب بهترین قهوه، با نکات دمآوری آن هم آشنا باشید.
میتوانید میزان کافئین قهوه را کم و زیاد کنید
عوامل مختلفی بر میزان کافئین موجود در یک فنجان قهوه موثر هستند، که نوع دانه قهوه یکی از مهمترین آنهاست. اما فقط دانه نیست که کافئین را کم و زیاد میکند؛ بلکه نوع رست، نحوه دم کردن، میزان قهوه و حتی سایز فنجان قهوهتان در میزان کافئین دریافتی نقش دارند.
قهوه را درست رست کنید
بو دادن قهوه یا همان رست قهوه اولین کاری است که روی قهوه انجام میشود تا به پودری تبدیل شود که ما استفاده میکنیم. طی فرایند رست قهوه، خواص شیمیایی و فیزیکی دانه های قهوه سبز تغییر میکند. هنگامی رست، دانه قهوه سبز تقریبا دو برابر اندازه اصلی خود منبسط میشود و رنگ و چگالی آن تغییر میکند؛ بنابراین دانش میزان رست نکتهای است که به داشتن انواع قهوه خوب و خوش عطر کمک شایانی میکند.
به جای پودر قهوه، دانه قهوه بخرید
بدون شک، قهوه زمانی در بهترین حالت خود است که ظرف چند روز پس از رست استفاده شود. بنابراین اگر میخواهید همیشه قهوه خوب داشته باشید، یا میزان کمی قهوه بخرید و سریع مصرف کنید، یا اینکه دانه قهوه بخرید و بسته به نیازتان آن را در منزل آسیاب کنید.
حرارت را تنظیم کنید
آبی که خیلی داغ شده باشد، ترکیباتی را از قهوه استخراج میکند که تلخ و ناخوشایند هستند. دمای مناسب آب برای دم کردن قهوه ۲۰۰ درجه فارنهایت یا حدود ۴۵ ثانیه پس از یک جوش کامل است. ضمنا به خاطر داشته باشید گرم کردن مجدد، جوشاندن یا نگهداری طولانی مدت حتی بهترین قهوه را تلخ و بد مزه میکند.