شیرینی مربایی از شناختهشدهترین شیرینیهای ایرانی به حساب میآید که بسیاری آن را دوس دارند. این شیرینی خشک در بین خیلی از افراد با نام شیرینی آلمانی یا مشهدی هم شناخته میشود که یادآور عطر و طعم نوستالژی آن است. با گذشت سالها و تغییراتی در دستور آن، به شیرینی مربایی یا مارمالادی تغییر نام داد. شیرینی مربایی از آن شیرینیهایی است که هر زمان هوس کردید، میتوانید خیلی سریع و آسان در خانه آن را درست کنید. در مطالب قبلی به دستور تهیه شیرینی مربایی با پیمانه اشاره کردهایم که میتوانید آن را بخوانید. حال در این مطلب طرز تهیه شیرینی مربایی بدون فر را خواهیم گفت تا دیگر در تهیه آن تعلل نکنید.
مواد لازم برای تهیه شیرینی مربایی بدون فر
- آرد دو پیمانه
- کره ۱۲۰ گرم
- تخممرغ یک عدد
- پودر قند یکدوم پیمانه
- وانیل یکدوم قاشق چایخوری
- بیکینگپودر یکدوم قاشق چایخوری
- مارمالاد به مقدار لازم
- مربا به مقدار لازم
طرز تهیه شیرینی مربایی بدون فر
۱. تخممرغ و پودر قند را مخلوط کنید
شیرینی مربایی یکی از انواع شیرینیهای خشک است که طعم و مزه آن باب دل خیلیهاست پس آن را سریع و آسان بدون فر درست کنید. در اولین مرحله از طرز تهیه شیرینی مربایی بدون فر باید همانند دیگر دستورها در دنیای شیرینیپزی، مواد لازم را از ۳۰ دقیقه قبل آماده کنید تا همدمای محیط شوند. حال در کاسه همزن یا یک کاسه مناسب تخممرغ و پودر قند را بریزید. مواد را با دور تند همزن بزنید تا کامل یکدست شود. سپس مقدار وانیل گفته شده را هم بریزید. مجدد مواد را برای یک دقیقه دیگر هم بزنید. شما میتوانید طرز تهیه شیرینی مشهدی با خمیر شیرینی آلمانی را خوانده و آن را هم درست کنید.
۲. خمیر شیرینی را درست کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه شیرینی مربایی باید بیکینگپودر و تخممرغ را داخل کاسه بریزید. مواد را برای دقایقی دیگر هم بزنید تا خمیر شیرینیتان چسبناک و یکدست شود. حال نوبت به آرد میرسد، پس آن را طی سه مرحله الک کرده و داخل کاسه بریزید. مواد را با لیسک به آرامی و در یک جهت هم بزنید. سپس مواد را به آرامی با نوک انگشتانتان کمی ورز دهید. برای این کار باید کمی حوصله به خرج دهید. این کار را تا جایی تکرار کنید که دیگر خمیر به دستتان نچسبد. خمیر را داخل یک کیسه فریزر بریزید. آن را با وردنه پهن کنید. در نهایت خمیر را به مدت ۳۰ دقیقه برای استراحت داخل یخچال بگذارید.
نکته ۱: خمیر شیرینی مربایی باید نرم و لطیف باشد.
نکته ۲: زیادی ورز دادن خمیر منجر به روغن انداختن خمیر شیرینی خواهد شد در نتیجه کیفیت خود را از دست خواهد داد.
۳. خمیر را قالب بزنید
در سومین مرحله از طرز تهیه شیرینی مربایی بدون فر نوبت به پخت آن میرسد. در زمان استراحت خمیر، یک شعله پخشکن روی حرارت ملایم قرار دهید تا خوب گرم شود. حال خمیر را روی سطح کارتان بگذارید. آن را با کمک وردنه پهن کنید. از قالبهای دلخواهتان برای کاتر زدن، استفاده کنید. در نظر داشته باشید که دو تا خمیر میخواهید پس به اندازه کاتر بزنید؛ خمیر زیری و خمیر رویی. نیمی از خمیرها را با ته ماسوره سوراخ کنید. در صورت عدم دسترسی به کره میتوانید طرز تهیه شیرینی مربایی بدون کره را خوانده سپس درست کنید.
نکته: از قالبهای متنوعی برای خمیر شیرینی مربایی میتوانید استفاده کنید.
۴. شیرینی را بپزید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه شیرینی مربایی بدون فر نوبت به پخت آن میرسد. حال که فر در دسترستان نیست از تابه یا قابلمه برای پخت سریع و آسان شیرینیها استفاده کنید. با کمی روغن کف تابه یا قابلمهتان را چرب کنید. شیرینیها را با فاصله از هم کف ظرفتان بچینید. سپس در ظرف را برای ۲۰ دقیقه با دمکنی بپوشانید. در ادامه به آرامی خمیرهای پختهشده را بیرون بیاورید. شیرینیهایی را که با ماسوره سوراخ کردهاید با کمی عسل رومال کنید. آنها را با سس شکلاتی، پودر نارگیل یا گلمحمدی تزئین کنید. در ادامه با توجه به ذائقهتان مارمالاد سیب یا آلبالو روی شیرینیهای ساده بمالید. حال شیرینیهای ساده را روی شیرینیهای سوراخدار به خوبی قرار دهید. به شیرینی مرباییها ۱۵ دقیقه استراحت دهید. در نهایت در ظرف موردنظرتان چیده و سروشان کنید.
نکات تکمیلی پخت شیرینی مربایی بدون فر
شیرینی مربایی نه تنها عطر و طعم خوبی برای پذیرایی دارید خیلی سریع و آسان همانند دستور شیرینی مربایی بدون فر هم آماده میشود. این شیرینی خشک در میان ایرانیها بسیار محبوب است پس با خواندن دستور گفته شده و نکات تکمیلی با خیالی راحت آن را درست کنید.
جایگزین کره در تهیه شیرینی مربایی
بهترین جایگزین کره در دستور تهیه شیرینی مربایی بدون فر، روغن جامد و روغن صاف قنادی است. در رابطه با روغن جامد حتما تازگی و کیفیت آن را در نظر داشته باشید. پس قبل از استفاده باید به حالت روغن دقت داشته باشید؛ در صورت نیمهجامه بودن آن را کامل ذوب کنید سپس داخل ظرف ریخته و در یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد و در نهایت استفاده کنید. در صورت استفاده از روغن جامد میتوانید دستور تهیه شیرینی مربایی با روغن جامد را بخوانید.
خمیر شیرینی مربایی
در طرز تهیه شیرینی مربایی در استفاده از آرد نه تنها به تازگی و کیفیت بلکه به نوع آن هم باید توجه داشته باشید. مناسبترین آرد، آرد شیرینیپزی یا آرد سفید است. پس به هیچ عنوان از آرد نانوایی استفاده نکنید. خمیر شیرینی همانند تهیه شیرینی نخودچی با ورز دادن زیادی خشک خواهد شد که کار و پخت شیرینی را برایتان سخت خواهد کرد.
پخت شیرینی مربایی در توستر
برای تهیه شیرینی مربایی در توستر باید مراحل تهیه آن را درست مثل روش تهیه آن بدون فر پیش ببرید. سپس خمیرهای قالبزده را در سینی توستر بچینید. دمای توستر را از ۱۵ دقیقه قبل با دمای ۱۵۵ درجه سانتیگراد گرم کنید. یک کاسه کوچک آبجوش داخل توستر بگذارید. خمیر رویی را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه داخل توستر قرار دهید. این کار را برای هر دو روی شیرینی انجام دهید. سپس شیرینی را با توجه به ذائقهتان با مارمالاد مورد نظر پر کنید.
قالب شیرینی مربایی
در طرز تهیه شیرینی مربایی یکسان بودن خمیرهای زیری و رویی به ظاهر شیرینیهایتان جلوه دیگری میدهد. مهمترین نکته آن است که به ضخامت خمیر پهنشده دقت داشته باشید که در قسمتها یکسان باشد. در نتیجه پخت یکنواختتری هم خواهند داشت. در صورت چسبیدن خمیر به قالب شیرینی باید قالب را داخل نشاسته ذرت بزنید.
مواد میانی شیرینی مربایی
خوشمزگی و ظاهر زیبای شیرینی مربایی اولین چیزی است که توجه هرکسی را به خود جلب میکند. پس دستتان کامل باز است تا آن را با هر فیلینگی که میخواهید پر کنید. مربای سیب، مربای زرشک و مارمالاد آلبالو از معمولترین آنها به حساب میآید. در صورت تمایل از عسل، کنجد و سس شکلاتی هم میتوانید استفاده کنید.
نحوه نگه داری شیرینی مربایی
شیرینی مربایی یکی از بهترین شیرینیها برای پذیرایی در دورهمیها به ویژه روزهای عید به حساب میآید پس باید به نگهداری آن هم دقت داشته باشید. شیرینیها را باید در یک ظرف دربسته بگذارید تا بتوانید برای یک هفته در دمای خشک و خنک مانند یخچال نگهداری کنید. به صورت کلی ماندگاری این شیرینیها تا ۲ هفته است پس چه بهتر که آنها را بدون مارمالاد در ظرف دربسته نگه دارید. در نهایت آنها را قبل از میهمانی با مارمالاد پر کنید.