لبنیات یکی از دلایل شناخته شده رفلاکس اسید نیست، اما ممکن است بعضی از افراد پس از خوردن لبنیات این علامت را تجربه کنند. کسانیکه پس از خوردن لبنیات دچار اسید معده بالا میشوند، میتوانند گزینههای دیگری همچون لبنیات کم چرب یا انواع دیگر لبنیات را امتحان کنند. ما در این مقاله درباره اسید معده بالا به شما اطلاعات مهمی میدهیم. همچنین در مورد ارتباط بین لبنیات و رفلاکس معده با شما صحبت میکنیم.
علائم اسید معده بالا کدامند و چگونه متوجه آنها شویم؟
اگر شما به مشکل اسید معده بالا دچار باشید، هر ازگاهی سوزشی دردناک را حس میکنید که به سمت گردن و گلو حرکت میکند و در کنار آن گاهی معده درد را هم تحمل میکنند. این احساس بهعلت افزایش میزان اسید معده به سمت مری است. از آنجایی که مری مانند معده غشای محافظتی در برابر اسید و آنزیم های گوارشی ندارد، این اسید میتواند به بافتش آسیب بزند.
اگر این علائم را دارید، با مشکل رفلاکس مواجه هستید:
- احساس سوزش مکرر در قسمت بالایی معده
- گلودردهای مزمن
- بوی بد دهان
- مشکل بلع
- احساس چسبیدگی غذا به گلو قفسه سینه
- احساس طعم تلخ و ترش در دهان؛ این طعم بهدلیل اسید معده بالا و جمع شدن آن پشت گلو است
- احساس سوزش خیلی ضعیف نزدیک به قلب
رابطه بین مصرف لبنیات و اسید معده بالا
بعضی از غذاها می توانند اسفنکتر پایین مری (عضلات گوارشی) را تضعیف کنند و باعث ترشح اسید بالا شوند. با وجود اینکه خیلی از منابع و متخصصین رابطه بین مصرف لبنیات و مشکل اسید معده را تایید نکردهاند اما لبنیات پرچرب، مانند شیر و ماست، میتوانند اسفنکتر را شل کنند و به طور بالقوه منجر به سوزش سر دل شوند.
خوراکیهای دیگری که باعث ترشح اسید بالای معده میشوند:
- پیاز
- سیر
- نعناع تند
- قهوه
- شکلات
- غذاهای چرب
- غذاهای ادویه دار
- غذاهای سرخ شده
پزشکان توصیه میکنند که تا حد امکان از مصرف تمام غذاهایی که باعث رفلاکس اسید میشوند خودداری کنید. با این حال، ممکن است لازم نباشد زیرا برخی از افراد مبتلا به سوزش سر دل میتوانند برخی از غذاهای موجود در این لیست را تحمل کنند.
افرادی که سوزش سر دل را تجربه میکنند باید از غذاهایی که باعث ایجاد علائم در آنها میشود پرهیز کنند؛ اما با همه این صحبتها، حذف لبنیات بهطور کامل از سبد غذایی شما کار سالمی نیست. بهتر است برای تامین مواد مورد نیاز بدن، از نمونههای کمچرب محصولات لبنی استفاده کنید تا دچار مشکل نشوید.
مشکل هضم لاکتوز
افرادی مشکل تحمل لاکتوز در محصولات لبنی را دارند با مصرف این خوراکیها، ممکن است چنین تجربههایی داشته باشند:
- نفخ شکم
- درد شکم
- حالت تهوع
- استفراغ
جایگزینهایی برای کاهش اسید معده
افراد مبتلا به عدم هضم لاکتوز میتوانند با انتخاب محصولات لبنی کم لاکتوز یا بدون لاکتوز ، میزان آنرا در رژیم غذایی خود کاهش دهند. برخی تصمیم میگیرند که بهطور کلی لبنیات را حذف کنند اما واقعیت این است که اغلب افراد بدون حذف کامل لبنیات میتوانند با اسید معده بالا مبارزه کنند.
مواد غذایی و نوشیدنیها
در واقع نمیتوان به قطع گفت که برای افراد دارای مشکلاتی نظیر اسید معده بالا هستند، لزوما رژیم غذایی خاصی وجود دارد. اما مواردی هست که گفته میشود مصرف آنها برای شما بهتر است. غذاهایی که افراد برای اجتناب یا تسکین سوزش دل میتوانند در رژیم غذایی خود بگنجانند عبارتند از:
- میوه و سبزیجات غیر مرکبات
- سفیده تخم مرغ
- فیله گوشت
- جو دوسر، نان سبوس دار و برنج
- سیب زمینی و سبزیجات ریشهدار
- چربی اشباع نشده
موارد دیگری که ممکن است به برخی از افراد مبتلا به اسیده معده بلا کمک کند عبارتند از:
- آدامس (بدون نعناع)
- اجتناب از الکل
چه چیزهایی را نباید مصرف کنید؟
- شکلات
- قهوه
- نعناع
- غذاهای چرب
- غذاهای ادویهدار
- گوجه فرنگی و محصولات تولید شده با آن
افراد مبتلا به رفلاکس اسید باید در نظر داشته باشند که از این غذاها و همچنین سایر مواردی که به نظر میرسد علائم آنها را تشدید میکند، خودداری کنند. گاهی اوقات، زمان وعدههای غذایی می تواند دلیل رفلاکس اسید باشد. پزشکان معمولاً توصیه میکنند که پیش از خوابیدن غذا نخورید، شما باید دستکم سه ساعت بعد از غذا زمان داشته باشید، همچنین پس از صرف وعدههای خوراکی، دراز نکشید. سیگار کشیدن و اضافه وزن یا چاقی نیز میتواند باعث سوزش شود. ایجاد تغییر در شیوه زندگی ممکن است به کاهش رفلاکس اسید در این شرایط کمک کند.