سمبوسه جنوبی را میتوان با صدای جیلیز ویلیز روغن و سر و صدای دستفروشهای دوره گرد ساحل جنوب به یاد آورد. این غذا کنار فلافل بندری از پرطرفدارترین غذاهای جنوبی به حساب میآید که در میهمانیها آن را به عنوان یک پیش غذای سبک یا غذای اصلی سرو میکنند.
ناگفته نماند که بسیاری از خانمهای خانه دار از آن به عنوان فستفود هم یاد میکنند. سمبوسه که ریشه در شهرهای جنوبی به ویژه آبادان دارد با خمیر یوفکا و نان لواش تهیه میشود اما طعم تند و فلفلی آن در هر دو روش مشترک است. این غذا جنوبی و غیر جنوبی نمیشناسد و بیشتر افراد خواهان یادگیری آن هستند. ما در ادامه مطلب، طرز تهیه سمبوسه جنوبی را خواهیم گفت تا برای عزیزانتان درست کنید.
مواد لازم برای تهیه سمبوسه جنوبی
- سیبزمینی متوسط ۴ عدد
- پیازچه ۱ دسته
- جعفری ۱ دسته
- روغن کنجد ۱ قاشق غذاخوری
- زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
- پاپریکا ۱ قاشق چایخوری
- دانه چیلی نصف قاشق چای خوری
- فلفل سیاه به مقدار لازم
- نمک به مقدار لازم
- روغن مخصوص سرخکردنی به مقدار لازم
- نان لواش به مقدار لازم
- روغن سرخ کردنی به مقدار لازم
طرز تهیه سمبوسه
مرحله اول: سیب زمینی را بپزید
در اولین مرحله از طرز تهیه سمبوسه جنوبی به سراغ سیبزمینیها بروید. آنها را خوب بشویید. در یک قابلمه به مقدار کافی آب بریزید. سیبزمینیها را به همراه کمی نمک داخل قابلمه بریزید. منتظر بمانید تا سیب زمینیها پخته شوند.
مرحله دوم: سبزی های معطر را تفت دهید
تا پخته شدن سیبزمینیها به سراغ پیازچه و جعفریها بروید. هر دو دسته را خوب شسته و ریز خردشان کنید. روغن کنجد را داخل تابه بریزید. در ادامه پیازچههای خرد شده را به همراه ادویههای گفته شده کمی تفت دهید.
مرحله سوم: سیب زمینی های پخته را له کنید
در سومین مرحله از طرز تهیه سمبوسه جنوبی، سیبزمینی پخته را پوست گرفته و لهشان کنید. چیزی شبیه به پوره سیبزمینی باید داشته باشید.
مرحله چهارم: مواد سمبوسه را آماده کنید
حال سیب زمینی پخته را داخل تابه بریزید تا به همراه پیازچه در روغن تفت داده شود. در نهایت جعفریها را هم بریزید و مواد میانی سمبوسه را خوب هم بزنید. سه دقیقه زمان برای تفت مواد کافی است.
مرحله پنجم: سمبوسه را بپیچید
در دومین مرحله از طرز تهیه سمبوسه جنوبی باید نان لواش را روی سطح کارتان پهن کنید. با توجه به مواد و سلیقهتان نانها را به شکل مستطیلهای بزرگ و کوچک برش دهید. حال دو قاشق از فیلینگتان را در انتهای سمت چپ هر خط به شکل مثلث روی نان لواش بریزید. سپس گوشه سمت چپ بالایی را به سمت راست نان، تا کنید. در حال حاضر یک مثلث دارید. نان را به شکل مثلثی تا انتها تا کنید. یک لبه کوچک از نان باقی مانده است آن را داخل مثلث فرو کنید. این کار را برای تمامی مواد و نانها تکرار کنید. با دستوری مشابه میتوانید از پس تهیه سمبوسه آبادانی هم بربیایید.
نکته: در صورت برش نان به شکل مستطیلهای کوچک، حدود ۲۰ سمبوسه خواهید داشت.
مرحله ششم: سمبوسه ها را سرخ کنید
در سومین مرحله از طرز تهیه سمبوسه جنوبی باید یک تابه بزرگ را روغن فراوان بریزید. حال با داغ شدن روغن باید سمبوسهها را در دستههای دو تا سه تایی در تابه سرخ کنید. دقت داشته باشید که رنگ سمبوسهها باید به طلایی رفته و نسوزند. سمبوسهها آماده سرو هستند میتوانید آنها را با سس تند یا سس شیرین سرو کنید. پیشنهاد ما برای این سمبوسه خوشمزه طرز تهیه سس تند و شیرین تایلندی است.


نکات تکمیلی تهیه سمبوسه جنوبی
سمبوسه، غذای محلی جنوبیها است که افراد عادی آن را به تندی میشناسند و سعی در تهیه آن به سبک اصلی دارند با رعایت نکات زیر تا حدودی میتوانید آن را به بهترین شکل درست کنید.
پیچاندن نان یا خمیر سمبوسه
فرقی ندارد از نان لواش استفاده میکنید یا خمیر یوفکا تنها باید دقت داشته باشید که برشتان به شکل یک مستطیل با عرض کم و طول زیاد باشد. حال مواد را از ابتدای یک گوشه بریزید. نان را به صورت مثلثی تا کنید. نان را مجدد به همین شکل به طرف دیگر برگردانید تا به لبه انتهای برشتان برسید. برای آنکه مواد سمبوسهتان بیرون نریزد، انتهای آن را به داخل گرد کنید. اگر خواهان طعم تند غذاهای جنوبی هستید حتما طرز تهیه پکوره زاهدانی را در برنامه روزهای تعطیلتان قرار دهید.
در روشی دیگر لبه پایانی سمبوسه را هم میتوانید با آب و آرد مرطوب کنید. حال آنها را به یکدیگر بچسبانید. در روشی آسانتر میتوانید خمیر را به شکل مثلث برش دهید سپس با مواد میانی پر کنید. در آخر مانند یک بسته آن را ببندید. شما باید انتخاب کنید که کدام روش برایتان آسانتر است.
در صورت استفاده از خمیر یوفکا همین روش را برای پیچاندن موادتان پیش بگیرید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید خمیر یوفکا نه تنها روغن کمتری به خود میگیرد بلکه سریعتر هم سرخ میشود. در صورت علاقهمندی به گوشت با خواندن طرز تهیه سمبوسه با گوشت چرخکرده میتوانید آن را درست کنید.
تهیه سمبوسه جنوبی در فر
در صورت عدم استفاده از روغنهای سرخکردنی در رژیمتان، سمبوسهها را در فر میتوانید آماده کنید. برای این کار نیاز است که فر را از چند دقیقه قبل روشن کنید تا کامل گرم شود. داخل سینی فر کاغذ روغنی بیاندازید. سمبوسهها را داخل آن بچینید. فر را در دمای ۲۲۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا در مدت ۱۵ تا ۱۰ دقیقه گرم شود. برای طلایی شدن رنگ سمبوسهها، آنها را با زرده تخم مرغ و کمی روغن زیتون رومال کنید. طرز تهیه سمبوسه با روشهای مختلف را بخوانید تا هر کدام را که راحتتر بودید برای خود درست کنید.
سرو سمبوسه جنوبی


مهم نیست سمبوسه را با چه دستوری درست میکنید؛ ناخودآگاه به دنبال طعم تندی در مواد میانی آن هستید پس چه بهتر که به سبک جنوبیها تهیه و سرو کنید. برای سرو سمبوسه به سبک جنوبیها باید دستور تهیه سس انبه، تهیه چند نوع سس تند و طرز تهیه سس کچاب تند را بدانید. از سویی دیگر هنگام تفت دادن مواد با توجه به ذائقهتان ادویه پیتزا، پودرگشنیز، پودرسیر، فلفل سبز تند، زیره، رازیانه و زردچوبه هم میتوانید بریزید. طرز تهیه سمبوسه پیتزایی، کمکتان میکند تا طعم متفاوتی را تجربه کنید.
روش نگه داری سمبوسه
بهترین راه برای نگهداری سمبوسه، گذاشتن آنها در ظروف در بسته است؛ پس با خنک شدن سمبوسهها، آنها را به آرامی داخل ظرف پلاستیکی بچینید و در یخچال بگذارید. بین هر سمبوسه یک کاغذ روغنی بگذارید تا روغن اضافه آن گرفته شود. برای میهمانیهایتان میتوانید دستور تهیه سمبوسه مرغ را بخوانید و به شکل مجلسی آن را درست کنید.