پروبیوتیک

پروبیوتیک (Probiotics) یا دقیق‌تر بگوییم پروبیوتیک‌ها مجموعه‌ای از باکتری‌های زنده‌ای هستند که در سیستم گوارش انسان زندگی می‌کنند. این باکتری‌ها برای بدن ما فواید بسیاری دارند و برای درمان مشکلات مختلف نیز به کار می‌روند. پرونده پروبیوتیک شما را با این باکتری‌های مفید آشنا می‌کند.

پروبیوتیک چیست

پروبیوتیک چیست ؟ همه آنچه که باید درباره پروبیوتیک‌ها بدانید

پروبیوتیک چیست؟ به عبارت ساده‌تر، پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده‌ای هستند که برای بدن فوایدی دارند و غالبا در روده انسان زندگی می‌کنند. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که مگر باکتری هم برای بدن می‌تواند مفید باشد؟ بله! تصورات غلط رایج در مورد باکتری‌ها تمام آن‌ها را مضر می‌داند، اما همه باکتری‌ها مضر نیستند؛ در واقع […]

داستان پروبیوتیک

درست است که اکثر ما باکتری‌ها را موجوداتی مضر می‌دانیم، اما وجود پروبیوتیک‌ها این تصور اشتباه را زیر سوال می‌برد. داستان از آنجا شروع می‌شود که بدانیم روده انسان محل زیست انواع باکتری‌های مفید و مضر است. وقتی بیمار می‌شویم به علت ازدیاد باکتری‌های مضر نسبت به مفید است.

بنابراین مصرف پروبیوتیک‌های مختلف یکی از روش‌هایی است که می‎توانید هم به درمان و هم به پیشگیری از ابتلای خود به  بیماری‌ها بپردازید.  باکتری‌های مفید در هضم غذا، بهبود عملکرد روده و تولید مواد مغذی کمک می‌کنند و بسته به نوعشان سلامت هر بخش از بدن را بهبود می‌بخشند. برای مثال،  بعضی از پروبیوتیک‌ها برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، برخی برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی و همچنین قسمت‌های دیگر بدن مثل پوست موثرند.

مصرف پروبیوتیک برای زنان و کودکان و بیماران مختلف از اهمیت بیشتری هم برخوردار است.

پری بیوتیک

این‌ها فیبرهایی هستند که روده انسان قادر به هضمشان نیست، اما غذای پروبیوتیک‌ها را تشکیل می‌دهند.

سینبیوتیک

فیبرهای منبع غذای انسان در صورت استفاده همراه با پروبیوتیک‌ها، سین بیوتیک نامیده می‌شوند و در تاثیرگذاری بیشتر پروبیوتیک‌ها موثرند.

لاکتوباسیلوس

شناخته شده‌ترین نوع پروبیوتیک‌ها که در ماست و غذاهای تخمیریافته یافت می‌شوند و در درمان اسهال و مشکل عدم تحمل لاکتوز شیر مفید است.

بیفیدوباکتریوم

در انواع محصولات لبنی وجود دارد و برای کاهش عوارض سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS) و مشکلات دیگر موثر است.

بعدی

نکاتی در مورد پروبیوتیک‌ها

بهترین منابع پروبیوتیک چیست؟

سه تا از مهمترین منابع پروبیوتیک عبارتند از: مکمل‌‌های پروبیوتیکی، ماست‌ و لبنیات حاوی پروبیوتیک و غذاهای تخمیر شده. از جمله غذاهای تخمیری حاوی پروبیوتیک می‌توان به ساورکرات آلمانی و کیمچی کره‌ای اشاره داشت.

فواید پروبیوتیک‌ها کدام است؟

  • به بدن در هضم غذا کمک می‌کند.
  • جلوی غلبه باکتری‌های بد و در نتیجه بیمار شدن را می‌گیرد.
  • در تولید ویتامین‌های مختلف نقش دارد.
  • لایه‌ای حفاظتی را در روده تشکیل می‌دهد.
  • برای قسمتهای مختلف بدن مثل سیستم ایمنی، گوارش و پوست فایده دارد.

 

آیا پروبیوتیک برای کودکان مفید است؟

هرچند شواهد قطعی و قابل اتکا برای اینکه پروبیوتیک‌ها را جهت مصرف کودکان مفید بدانیم وجود ندارد، با این حال بدون آسیب بودنشان برای کودکان سالم اثبات شده است. شرط لازم این است که کودک حداقل یک سال داشته باشد تا به او پروبیوتیک بدهید.  این باکتری‌ها در متوقف کردن اسهال و مشکلات گوارشی کودکان موثرند.

 

چرا زنان باید پروبیوتیک مصرف کنند؟

با توجه به ساختار خاص بدن زنان و نیاز مداوم آنها به تقویت سیستم ایمنی مصرف پروبیوتیک برای زنان تاثیرات بسیاری دارد. پروبیوتیک‌ها می‌توانند سطح انرژی را افزایش دهند، سلامت گوارش را بهبود بخشند، با کاهش سطح کورتیزول به مبارزه با خستگی و استرس در زنان کمک کنند، و علائم بیماری‌هایی مانند بیماری‌های خودایمنی را کاهش دهند.

برندهای پروبیوتیکی در ایران

نیاز گروه‌های مختلف جامعه به محصولات غذایی‌ای که حاوی باکتری‌های فعال مفید باشند به مرور و با زندگی شهرنشینی و سبک زندگی راکد بیشتر شده است. با توجه به درگیر بودن درصد قابل توجهی از افراد در سنین مختلف با مشکلات گوارشی و ضعف سیستم ایمنی، مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک مهم است. برندهای مختلفی در ایران نیز رو به تولید لبنیات پروبیوتیکی آورده‌اند. برند کاله ماست پروبیوتیک خود را با عنوان لاکتیویا در دو نوع پرچرب و کم چرب عرضه می‌کند.