اسید فولیک چیست و روش تامین آن بدون دارو

اسید فولیک چیست

اسید فولیک که نام‌های دیگر آن فولات و ویتامین B9 است برای سلامت سیستم عصبی، خون و سلول‌های بنیادین حیاتی است. اغلب ما می‌دانیم که اسید فولیک چیست و با برخی از منابع حاوی آن آشنا هستیم، اما به ندرت می‌دانیم که چطور می‌توان نیاز بدن به این ویتامین را بدون مصرف داروها تامین کنیم؟ اسید فولیک، بدن را در مقابل نارسایی‌های قلبی، بیماری‌های مادرزادی، سرطان و نرمی استخوان حفظ می‌کند و برای رشد سلول‌ها و متابولیسم بدن ضروری است. فولات همان فولیک اسیدی است که در طبیعت یافت می‌شود. این مکمل در اثر حرارت دیدن، جوشیده شدن و ماندن در دمای اتاق از بین می‌رود. 

خواص و مضرات اسید فولیک چیست؟

همان‌طور که می‌دانید کمبود اسید فولیک باعث کم خونی در افراد می‌شود چون کار اسید فولیک تولید پروتئین در بدن  و ساختن اسید‌های نوکلئیک است. اسید‌های نوکلئیک که وظیفه انتقال صفات موروثی را دارند، در هسته سلول مستقر هستند. اسید فولیک قابلیت جا‌به‌جایی واحدهای تک کربنه در همانند سازی ژن‌ها را دارد به همین دلیل در بخش‌هایی از بدن که تکثیر سلولی سریع دارند مثل سلول‌های دستگاه گوارش و ادراری، گلبول‌های سفید و قرمز اسید فولیک بیشتری نیاز است.

عوارض کمبود طولانی مدت اسیدفولیک شامل کم‌خونی، متورم و قرمز شدن زبان، اسهال، اختلالات روانی مثل افسردگی است و در کودکان باعث کاهش رشد می‌شود.

اسید فولیک چیست

موارد منع مصرف فولیک اسید

بیمارانی که آنمی پرنیشوز تشخیص داده نشده، آنمی پرنیشوز و سایر آنمی‌های مگالوبلاستیک ثانویه به کمبود ویتامین B12 دارند، نباید اسیدفولیک مصرف کنند چون علائم بیماری را می‌پوشاند.

موارد مصرف اسیدفولیک

زنان باردار و زنانی که می‌خواهند باردار شوند، زنانی که خانواده‌شان سابقه بیماری اسپانیا بیفیدا دارند، زنانی که خودشان اسپانیا بیفیدا دارند و می‌خواهند باردار شوند، افرادی که داروهایی برای درمان بیماری‌هایی از جمله دیابت نوع ۲، بیماری التهابی روده، لوپوس، آسم، پسوریازیس یا روماتوئید مصرف می‌کنند همچنین افرادی که به کم‌خونی، سلیاک، بیماری کبدی مبتلا هستند از مصرف اسید فولیک سود می‌برند.

میزان مصرف روزانه اسید فولیک به صورت خوراکی و مکمل 

  • ۰ تا ۶ ماه : ۶۵ میکروگرم
  • ۷ تا ۱۲ ماه : ۸۰ میکروگرم
  • ۱ تا ۳ سال : ۱۵۰ میکروگرم
  • ۴ تا ۸ سال : ۲۰۰ میکروگرم
  • ۹ تا ۱۳ سال : ۳۰۰ میکروگرم
  • ۱۴ سال به بالا : ۴۰۰ میکروگرم
  • زنان باردار : ۶۰۰ میکروگرم 
  • زنان شیرده : ۵۰۰ میکروگرم 

در دوره بارداری باید چه میزان اسیدفولیک مصرف کنید؟

اسید فولیک که یکی از انواع ویتامین‌های B است، در رشد مغزی و لوله عصبی (Neural tube) نوزاد تاثیر به‌سزایی دارد. تشکیل لوله عصبی از روز بیست و دوم بارداری شروع می‌شود، درحالی‌که نیمی از بارداری‌ها ناخواسته است و بسیاری از زنان در این مدت حتی نمی‌دانند که باردار هستند. مصرف اسید فولیک پیش از بارداری و تا هفته دوازدهم بارداری از نقص در تشکیل این لوله می‌تواند جلوگیری کند. به همین دلیل روزانه مصرف ۴۰۰ میکروگرم اسیدفولیک از یک ماه پیش از بارداری به زنان توصیه می‌شود.

حالا که فهمیدید اسید فولیک چیست و با بدن چه می‌کند، بد نیست بدانید که مصرف این میزان می‌تواند تا ۷۰ درصد خطر ابتلای نوزاد شما به این نقص را کاهش دهد. سبزیجات با برگ‌های سبز تیره، آجیل و لوبیا و مرکبات از منابع اسید فولیک است که استفاده از آن‌ها در رژیم غذایی پیشنهاد می‌شود.

دیدگاه ها