سمبوسه از آن دسته غذاهایی است که پیر و جوان و کودک نمیشناسد و حتی شنیدن نامش هم کافی است تا یاد نان تُرد و محتویات خوشطعمش بیفتیم و آب از دهانمان سرازیر شود! این غذای خیابانی محبوب، در جاهای مختلفی، از جنوب کشورمان گرفته تا در هند و پاکستان، با دستورالعملهای مختلف پخته میشود. ما در اینجا طرز تهیه سمبوسه پیتزایی را به سبک رستورانی و با استفاده از سوسیس و کالباس به شما آموزش میدهیم. ماده اولیهای که اگرچه زیاد خوردن آن توصیه نمیشود، با این حال برای بچهها حسابی جذاب است.
مواد اولیه برای طرز تهیه سمبوسه پیتزایی با سوسیس و کالباس
- پیاز متوسط ۱ عدد
- سوسیس ۲ عدد
- ژامبون (گوشت یا مرغ، به دلخواه) ۲۰۰ گرم
- سیبزمینی متوسط ۲ عدد
- فلفل دلمهای ۱ عدد
- ذرت پخته شده ۲۰۰ گرم (یا نصف یک قوطی کنسرو آماده)
- پنیر پیتزا به میزان لازم
- رب گوجهفرنگی ۲ قاشق غذاخوری
- آبلیمو ۱ قاشق غذاخوری
- آویشن ۱ قاشق چایخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه و پودر پاپریکا به میزان لازم
- خمیر یوفکا (یا در صورت تمایل، نان لواش) یک بسته
- روغن سرخکردنی به میزان لازم
مراحل پخت سمبوسه پیتزایی با سوسیس و کالباس
۱. پختن سیبزمینیها
در اولین مرحله از پخت سمبوسه پیتزایی، سیبزمینیها را در یک قابلمه قرار داده و بپزید. برای اینکه سیبزمینیها زودتر بپزند، میتوانید ابتدا آنها را پوست بکنید، سپس به تکههای درشت تقسیم کنید و به همراه آب و قدری نمک بپزید. بعد از ۳۰ تا ۴۰ دقیقه برای این که مطمئن شوید سیبزمینیها پخت است ابتدا یک چنگال را در آنها فرو کنید اگر نرم بود و چنگال به راحتی داخل سیبزمینی فرو رفت، سیب زمینی آماده است پس حالا سیبزمینیها را گوشهای بگذارید تا کمی سرد شود و بعد خرد کنید.
۲. آماده کردن مواد
تا زمانی که سیبزمینیها میپزند، بهترین فرصت است تا دیگر مواد اولیه را آماده کنید. برای این کار سوسیس، کالباس، پیاز و فلفل دلمهای را به اندازههای نگینی خرد کنید. میتوانید از هر رنگ فلفل دلمهای که دوست داشتید، استفاده کنید.
چنانچه میخواهید غذای سالمتری داشته باشید و از مواد اولیه به کار رفته در آن خاطرجمع باشید، پیشنهاد میکنیم سوسیس و کالباس را خودتان در خانه درست کنید. برای این کار، به دو مطلب طرز تهیه سوسیس خانگی ساده و طرز تهیه کالباس خانگی سالم که پیش از این در کتاب کاله آموزش دادهایم، مراجعه کنید.
سپس یک تابه با اندازه متوسط را روی گاز قرار دهید، به آن قدری روغن اضافه کنید و بعد از اینکه روغن کمی گرم شد، پیازها را تفت بدهید. پس از اینکه پیازها به اصطلاح مادربزرگها سبک شدند (یعنی بیرنگ شدند و از سفتی درآمدند) به ترتیب سوسیس، کالباس، فلفل دلمهای و ذرت را به تابه اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید تا حرارت ببینند و سوسیسها سرخ شوند.
در ادامه، نوبت اضافه کردن سیبزمینیهای پخته شده به همراه آبلیمو، ادویهها و در نهایت رب گوجهفرنگی است. برای اینکه رب گوجهفرنگی بهتر تفت بخورد و طعم خامی آن در غذا باقی نماند، مواد موجود در تابه را به اطراف کشانده و در وسط آن یک فضای خالی ایجاد کنید و رب گوجهفرنگی را آنجا بریزید. سپس اجازه بدهید تا رب کمی تفت بخورد، بعد کمکم مواد دیگر را هم به وسط تابه کشانده و با رب مخلوط کنید. (چنانچه رب گوجهتان خوب به خورد مواد نرفته بود، میتوانید یک قاشق غذاخوری آب جوشیده به تابه اضافه کنید.)
نکته: به جای استفاده از آب لیموی کارخانهای و آماده، میتوانید از آب یک عدد لیموی ترش تازه استفاده کنید.
پس از پختن همه مواد، تابه را از روی اجاق بردارید، پنیر پیتزا را به آن اضافه کنید و دوباره هم بزنید. حرارت موجود در مواد، به ذوب شدن پنیرها کمک میکند.
۳. پیچیدن سمبوسههای پیتزایی
پرچالشترین قسمت در تهیه سمبوسه که باعث میشود خیلیها به اشتباه آن را سخت بدانند و قید درست کردن سمبوسههای ترد و خوشمزه را به کل بزنند، پیچیدن سمبوسههاست. اما نگران نباشید، چراکه این کار بسیار آسان است! فقط باید روش درست انجام دادنش را که ما در اینجا به شما آموزش میدهیم، بدانید.
برای پیچیدن سمبوسهها، هم میتوانید از نان لواش استفاده کنید، هم خمیر یوفکا که به صورت بستهبندی شده و آماده در مغازهها به فروش میرسد. استفاده از نان لواش یادآور طعم سنتی سمبوسههای دوران بچگی است. خمیر یوفکا هم بافت نازکی دارد که ترکیب آن با مواد سمبوسه، مطبوع و دلچسب میشود.
همچنین چنانچه دلتان میخواهد خمیر یوفکا را هم به صورت کاملا خانگی درست کنید، آموزش آن در مطلب طرز تهیه خمیر یوفکا خانگی با تمام فوت و فنهای آن برای شما تدارک دیده شده است.
در هر صورت چه از نان لواش استفاده میکنید و چه خمیر یوفکا، مراحل پیچیدن سمبوسهها به یک شکل است. ابتدا نان یا خمیرتان را از طول نصف کنید تا دو مستطیل دراز داشته باشید (یعنی از هر یک عدد خمیر یوفکا، دو خمیر سمبوسه به دست میآید). سپس ضلع پایینی خمیر را طوری به طرف طول آن تا کنید تا یک مثلث توخالی یا یک قیف به دست بیاید. داخل مثلث را با اندازه کافی از مواد سمبوسه که در مرحله قبل آماده کردیم، پر کنید. با استفاده از یک قاشق و با کمک انگشتانتان، مواد را به همه اضلاع مثلث برسانید تا هیچ جای آن خالی نماند. در عین حال حواستان باشد که در آن بیش از حد هم مواد پر نکنید، چراکه باعث پاره شدن خمیر یا نان شما میشود.
بعد از پر کردن مواد، ادامه خمیر را به همان صورت مثلثی، دور خودش بپیچید.
نکته: چنانچه از خمیر یوفکا استفاده میکنید، پس از پایان پیچیدن سمبوسه میتوانید ضلع پایانی خمیر را با کمی آب خیس کنید تا بهتر به هم بچسبد و باز نشود.
سمبوسهها را به همین صورت و تا تمام شدن مواد، یکی یکی بپیچید و کنار بگذارید.
۴. سرخ کردن سمبوسههای پیتزایی
برای سرخ کردن سمبوسهها، روغن باید کاملا داغ و به صورت غوطهور باشد. پس بهتر است از یک قابلمه کوچک و گود استفاده کنید و پس از اینکه روغن خوب داغ شد، سمبوسهها را یکی یکی به آن اضافه کرده و سرخ کنید. حواستان باشد که سمبوسه خیلی زود سرخ میشود، پس حواستان به قابلمه باشد تا سمبوسهها نسوزند.
پس از اینکه هر دو سمت سمبوسهها طلایی شدند، آنها را از روغن خارج کرده و روی یک توری یا دستمال روغنگیر قرار بدهید تا روغن اضافهشان گرفته شود.
نکته: برای اینکه سمبوسههای سالمتری داشته باشید، میتوانید به جای سرخ کردن، آنها را در فر یا هواپز آماده کنید. برای این کار، طبق درجه حرارت مناسب دستگاهتان پیش بروید تا سمبوسههایی برشته و خوشرنگ داشته باشید.
۵. تزیین و سرو سمبوسههای پیتزایی
حالا سمبوسههای پیتزایی شما آماده شدهاند و میتوانید از طعم خوش یک سمبوسه خوشمزه و خانگی لذت ببرید.
برای تزیین و سرو میتوانید کمی جعفری و گشنیز خرد شده روی سمبوسهها بریزید. ترکیب سس و ترشی انبه هم با سمبوسه محشر میشود و طعم خوش سمبوسههای جنوبی را یادآوری میکند. نوش جان!
نکات تکمیلی در مورد تهیه سمبوسه پیتزایی
در این مطلب تلاش کردیم طرز تهیه سمبوسه پیتزایی را به سادهترین روش به شما آموزش بدهیم. در ادامه به برخی از سوالات و نکات مهم احتمالی شما همراه با پاسخ آنها اشاره میکنیم.
طرز تهیه سمبوسه پیتزایی بدون گلوتن
سمبوسه از آن دسته غذاهای وسوسهانگیزی است که نمیتوان به راحتی به آن دست رد زد. پس اگر به دلایلی مانند سلامتی یا لاغری از رژیمهای غذایی بدون گلوتن استفاده میکنید یا به گلوتن حساسیت دارید یا مبتلا به سلیاک هستید، با خیال راحت محصولات غذایی سلینو را که یکی از برندهای برتر در حوزه تولید محصولات غذایی بدون گلوتن است را در برنامه غذاییتان بگنجانید. مراحل تهیه سمبوسه پیتزایی بدون گلوتن همانند مراحل گفتهشده در بالا است تنها باید کالباس گوشت قرمز فاقد گلوتن سلینو یا هاتداگ گوشت قرمز فاقد گلوتن سلینو را جایگزین ژامبون کنید. ناگفته نماند که استفاده از مرغ هم ضرری برایتان به همراه ندارد. در مراحل آخر برای پیچاندن سمبوسه حتما نان لواش بدون گلوتن سلینو را جایگزین خمیر یوفکا کنید.
مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه سمبوسه پیتزایی چیست؟
برای تهیه سمبوسه پیتزایی میتوانید از هر مادهای که در خانه داشتید، استفاده کنید. اما بهترین ترکیبی که به شما پیشنهاد میکنیم ترکیبی از سوسیس، کالباس، فلفل دلمهای، سیبزمینی پخته شده و ذرت است.
طرز تهیه سمبوسه پیتزایی با پپرونی چگونه است؟
برای تهیه سمبوسه پیتزایی با پپرونی میتوانید مشابه همین دستور پیش بروید، اما به جای سوسیس و کالباس، پپرونی را جایگزین کنید.
نان مورد نیاز برای تهیه سمبوسه چیست؟
به طور سنتی، سمبوسه با نان لواش تهیه میشود. با این حال همانطور که در این دستور برایتان توضیح دادیم، میتوانید از خمیر یوفکای بستهبندی شده استفاده کرده یا آن را خودتان در خانه تهیه کنید.
طرز تهیه سمبوسه پیتزایی در فر چگونه است؟
برای تهیه سمبوسههای سالمتر و کمروغنتری میتوانید به جای سرخ کردنشان، از فر یا دستگاه هواپز خانگیتان استفاده کنید. کافی است درجه حرارت مناسب که در کاتالوگ یا هواپزتان توصیه شده را به کار ببرید تا سمبوسه خود را در فر یا هواپز بپزید.
طرز تهیه سمبوسه پیتزایی بدون پنیر پیتزا چیست؟
وجود پنیر پیتزا در سمبوسه کاملا انتخابی است. چنانچه این ماده اولیه را دوست نداشته یا به آن حساسیت دارید، میتوانید پنیر پیتزا را بدون هیچ مشکلی از دستور تهیهتان حذف کنید.